Am aflat povestea vestitului vin de Cotnari: încălzește spiritul și sufletul deopotrivă

Vinul este artă, exact ca o operă valoroasă, unică, fie că este într-o ediție limitată, fie că reprezintă tot ceea ce are mai bun o cramă la un moment dat. Exact ca și o operă de artă, vinul bun îți deschide o lume aparte, exprimă și se exprimă prin fiecare picătură, încălzește spiritul și sufletul deopotrivă, întocmai ca și vinurile produse de Casa de Vinuri Cotnari.

degustare de vinuri premium casa de vinuri cotnari (29)Vinerea ce tocmai a trecut am aflat povestea renumitului vin de Cotnari. Am fost intr-un blogtrip icarist care a avut drept scop vizitarea fabricii Cotnari si degustarea vinurilor din gama premium care a fost lansata de Casa de Vinuri Cotnari, zonei podgoriei Cotnari.

Am invatat cum se degusta vinurile si acesta “aventura” ma face ca de acum sa am o apreciere mai mare atat pentru vinuri cat si pentru vinificatori.

soiuri de vin de cotnari gama domenii colocviu inedit

Aspect, miros, gust… incepand cu simturile mele de baza am avut ocazia sa degust 7 soiuri pure romanesti de vinuri unice, de prestigiu. Asa am ajuns astazi sa pretuiesc mai ales vinurile din Gama Colocviu.

Cel mai mult mi-a placut Colocviu la Roma, un vin alb sec, din 2011, produs din soi de Tamaioasa Romaneasca Alb. Parerea mea este ca e un vin special, cu o aroma ce incanta si cu un gust extraordinar de bun care nu trebuie sa lipseasca de pe mesele tuturor celor care sarbatoresc o ocazie deosebita, dar mai ales de pe mesele celor care vor sa isi rasfete simturile, spiritul si sufletul.

Asadar, asta-i povestea pe care am retinut-o datorita degustarii: vinurile de inalta tinuta, cum e Colocviu la Roma, se rasfrang asupra celui care bea prin aspectul elegant, prin aroma speciala si prin gustul care rasfata toate simturile pretentioase.

A meritat sa merg la Cotnari sa aflu povestea prepararii vinurilor. A meritat pentru ca totodata am descoperit un vin pe care cu siguranta il voi mai “intalni” de acum incolo. Sper sa am ocazia sa mai merg la Castelul Vladoianu sa vad cum se vor finaliza lucrarile acolo. Sunt sigura ca pasiunea pentru vin, ca personaj de seama in vietile celor care lucreaza la Casa de Vinuri Cotnari, ii va ajuta sa continue munca in directia pe care si-au propus-o, pentru a duce mai departe povestea vinului, asa cum este ea cunoscuta de pe vremurile lui Stefan cel Mare sau Dimitrie Cantemir.

vin cotnari parerea lui dimitrie cantemir despre vinul de cotnari

La final inchin o cupa de vin gazdelor degustarii. Multumesc dlui Marius Simionescu, pentru ca ne-a prezentat crama și vinurile, dar si lui Catalin Avasalcei, pentru ca ne-a povestit lucruri interesante despre istoria si planurile de viitor ale Casei de Vinuri Cotnari.

Anca Balaban

5 Comments

  1. pe 21-22 vom avea si in vrancea un astfel de eveniment si vom vizita 2 crame Vincon asa ca articolul tau a fost un preambul pentru degustarile controlate ( HÂC !) care ma asteapta !

  2. Vand vin de cotnari 700 L cu 5 lei L cine vrea sa sune la numarul 0742334476

    • Adevarul este ca eu eram adepta vinului facut de tatal meu. Si inca sunt. E un vin extraordinar de bun. Nu ca e el tatal meu, dar… chiar face un vin bun, cu o aroma foarte faina si un gust ..cum ar zice aia mici: numa’ bun!
      Acum insa, dupa degustarea de la Cotnari, pot spune ca prefer doua tipuri de vin. Am adaugat acum unul, pentru ca mi s-a parut foarte special.
      Sa inteleg ca tie iti place mult Grasa de Cotnari?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.