Azi e ziua în care ar trebui să afli ce înseamnă numele tău

semnificatia numelui ancaUite ce-am primit azi pe mail la newsletterul de la punchbowl. (imaginea din stânga)

Sunt multe lucruri interesante de sărbatorit în fiecare zi, și asta e modalitatea prin care m-am obișnuit să le aflu – newsletter.

Azi mi-a atras atenția că pe 4 martie este ziua în care ar trebui să înveți/afli ce înseamnă numele pe care îl porți.

Ce e drept, mi-a mai trecut prin minte să aflu ce înseamna “Anca” și de ce mi-au pus ai mei acest nume.

Ca să fiu și eu în ton cu ziua în care trebuie sa aflu ce semnificație are numele, am zis să folosesc câteva minute pentru a căuta pe google ce semnificație are numele Anca, pentru că “povestea” legată de cum au ales părinții mei numele, o știu deja.

Iată în mare explicațiile găsite:

 • Prenumele feminin Anca, extrem de raspandit in onomastica noastra contemporana, este considerat nume diminutiv pentru Ana.
 • Acest nume din urma provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la forma ebraica Hannah, care, la randul ei, ar avea la baza numele ebraic hanan, ce inseamna “a avea mila, a binevoi”. Nu putem omite, de asemenea, nici binecunoscuta sintagma “Iahve a avut mila, Iahve s-a indurat”, despre care se spune ca ar fi ajutat, prin eliminarea numelui divinitatii, la formarea numelui Ana, mai precis Hannah.
 • Prin urmare, se poate afirma ca semnificatia numelui Anca este aceeasi cu a numelui Ana, si anume “a avea mila, a binevoi”.
 • Si totusi, o alta ipoteza, poate mult mai populara ca prima, nu insa cu un fundament solid, este cea potrivit careia prenumele feminin Anca ar avea originile in Channah, care inseamna “gratie, eleganta, bunavointa, farmec”.
 • Prenumele Anca imprima purtatoarei sale o fire placuta, dar se lasa adesea influentata prea usor de ceilalti.
 • In plus, este sociabila, dar tinde sa devina inflexibila daca are senzatia ca cineva vrea sa isi impuna vointa sau parerile.
 • Dupa ce o vor cunoaste, cei apropiati vor constata ca nimeni nu ii poate spune ce sa faca si ca rareori se razgandeste o data ce a luat o hotarare.
 • Foarte priceputa in arta conversatiei, are capacitatea de a spune fiecareuia ceea ce vrea sa auda, exact la momentul potrivit, daca interesul o cere.
 • Chiar daca stie sa disimuleze cu multa abilitate, lasa intotdeauna o portita deschisa pentru a se eschiva, fiindca prefera sa aiba in orice situatie un dram de independenta.
 • Aflata in situatii in care stresul reprezinta o componenta importanta, reuseste sa se stapaneasca admirabil, dand celor din jur un sentiment de calm si de siguranta.

Tu știi ce semnificație are numele tău?

Anca Balaban

4 Comments

  • Sigur vei gasi! 😀 Uite:
   “Inainte de orice, trebuie sa apropiem numele de persoana in discutie de adjectivul „florens”, ce inseamna „prosper, infloritor”. Numai ca cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele Florin este o formatie romaneasca, de altfel, ca si Florea sau Floarea. Pe de alta parte, exista si specialisti care contesta aceasta ipoteza, sustinand ca prenumele de baiat Florin nu este decat un imprumut, cu atat mai mult cu cat are la baza etimonul „flor-”.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.