Barbara Fredrickson despre emoțiile pozitive

Barbara Fredrickson, Ph.D. la Universitatea Carolina de Nord, autoarea cărților Positivity și Love 2.0 a câștigat în anul 2000, un premiu foarte important pentru teoria ei despre funcția emoțiilor pozitive. Astăzi m-am gândit să postez un rezumat al concluziilor cele mai importante pe care le-a făcut după cercetarea asupra emoțiilor pozitive: acestea nu ne fac doar să ne simțim bine, ne transformă mintea, trupul și abilitatea de a trece peste momentele dificile.

Emoțiile pozitive ne deschid mintea

În cercetările sale, Barbara Fredrickson a ajuns la concluzia că sunt două adevăruri fundamentale despre tot felul de emoții pozitive. Primul este că emoțiile pozitive ne deschid mintea: literalmente acestea schimbă limitele gândirii noastre și inimile noastre schimbă astfel viziunea noastră. Dacă emoțiile pozitive lărgesc conștiința și viziunea noastră, atunci înseamnă că de fapt emoțiile pozitive ne ajută să vedem mai multe posibilități. Și există o mulțime de beneficii care decurg din asta. Câteva exemple:

  • Oamenii sunt mai creativi atunci când au de-a face cu emoțiile pozitive; când au de rezolvat o problemă, ei vin cu mai multe idei legate de ceea ce ar putea face în continuare, chiar și după rezolvarea problemei. Acest plus de creativitate este legat în mod direct de abilitatea de putea conștientiza problema cât mai bine.
  • Oamenii sunt puțin mai rezistenți. Ei sunt apți să treacă peste momentele grele mult mai ușor dacă reușesc să se concentreze pe părțile și emoțiile pozitive.
  • Reușitele elevilor se îmbunătățesc. Cercetările au arătat faptul că elevii se descurcă mai bine la testele de la matematică sau de la orice altă materie dacă sunt rugați să se gândească la o amintire pozitivă înaintea testului.

Așadar emoțiile pozitive nu ne ajută doar să vedem partea plină a paharului — ne ajută, dar asta nu e totul. Emoțiile pozitive ne ajută să vedem întreaga priveliște.

Emoțiile pozitive ne transformă

Al doilea adevăr fundamental despre emoțiile pozitive este acela că ne transformă într-un sens pozitiv —emoțiile pozitive scot la iveală tot ceea ce este mai bun din noi. De aceea este sugerat ca fiecare dintre noi să ne mărim „dieta zilnică” de emoții pozitive.

Cum să încurajăm gândirea pozitivă? Ajută să fim deschiși, să apreciem, să fim curioși, să fim buni, și, mai presus de toate să fim sinceri, să fim noi înșine mereu. Din aceste mici „strategii” înfloresc emoțiile pozitive.

Pentru final vă fac cunoscută o veche poveste de origine americană:

Într-o seară, un bătrân Cherokee (un membru al unui popor indian din sud-estul Statelor Unite) îi spune nepotului cî în sufletul fiecărui om are loc o luptă între doi lupi. Unul din cei doi lupi este negativismul: furia, tristețea, stressul, disprețul, desgustul, frica, jena, vina, rușinea și ura. Celălalt lup este pozitivismul: bucuria, recunoștința, seninătatea, interesul, speranța, mândria, amuzamentul, inspirația, și mai presus de toate, dragostea. Nepotul se gândește la asta preț de un minut, apoi își întreabă bunicul: „Păi…și care lup câștigă?” Bunicul îi răspunde: „Pe cel pe care-l hrănești!”

E chiar inspirațională scurta povestioară. Sper că v-a plăcut! Vă las să vă gândiți care sunt lucrurile din viața voastră pentru care vă bucurați cu adevărat.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.