In perioada 10-11 aprilie am participat la trainingul de “Lucru in echipa” organizat de catre Asociatia Voice in colaborare cu CIPO si CRILIA.
Formatorul nostru entuziast si amazing a fost Crina Penteleychuk de la CRILIA.
Inca din primele minute, dupa ce am facut cunostinta cu toti participantii cursului, am primit promisiunea ca la finalul celor doua zile vom intelege etapele prin care trece orice echipa, vom putea identifica situatii de conflict care sunt benefice pentru echipa si vom putea reactiona potrivit in diferite etape de dezvoltare a echipei astfel incat sa contribuim semnificativ la eficienta echipei din care facem parte.
Iar parerea mea este ca promisiunea a fost indeplinita. Temerile pe care le-am avut cu toti la inceput au fost invinse, iar asteptarile noastre au putut fi bifate la final.
Cel mai mult mi-au placut metodele nonformale utilizate in cadrul trainingului. Le-am notat pe toate si sper sa am timp sa scriu despre fiecare in parte. Insa pana atunci iata o scurta lista: omuletul creat din 20 de agrafe, logo-ul 3D pentru echipa si oglinda lui Picasso.
De asemenea am apreciat mult Testul Belbin, pe care l-am completat fiecare dintre noi cu scopul de a vedea care este rolul nostru intr-o echipa si auto-analiza SWOT.
Am invatat care sunt etapele de dezvoltare ale unei echipe, desi pana acum treceam prin ele, niciodata nu m-am gandit exact la ce se intampla si de ce se intampla asa. Asa am reusit sa imi dau seama cam in ce etapa sunt in fiecare dintre echipele din care fac parte, pentru ca am aflat cam care sunt comportamentele normale ale membrilor echipei in fiecare dintre etape. De necrezut poate, am ajuns sa fiu convinsa ca uneori, intr-o echipa, conflictul este benefic si poate ajuta echipa mai mult decat reprimarea acestuia.
Pentru mine au contat mult si sfaturile pe care le-am primit de la Crina la finalul trainingului. Voi profita din plin de acele cuvinte intelepte. 🙂 Per total, eu spun ca timpul petrecut in lupa unui trainer experimentat a fost un timp utilizat cu folos. Tot ceea ce am invatat este super util.
Iata si cateva randuri care sa va fie si voua de folos in ceea ce priveste lucrul in echipa:
- Echipa este formata din oameni cu calitati, abilitati si competente complementare, care au aceleasi scopuri si obiective, precum si moduri de abordare comune, pentru care fiecare membru al echipei are responsabilitati clar stabilite.
- Fiecare echipa are definit un set de reguli dupa care isi desfasoara activitatile si proiectele.
- Evolutia echipei presupune cinci stadii: formarea, etapa de conflict/agitatie, normarea/normalizarea, etapa de functionare si dizolvarea/intreruperea activitatii.
- Top 10 calitati ale unui lucrator in echipa: punctualitatea; implicarea; comunicarea; ascultarea; responsabilitatea; angajamentul; creativitatea; seriozitatea; organizarea; diplomatia;
- Sfaturi:
- Ajuta-i pe ceilalti;
- Promoveaza un mod de lucru cooperant si eficient;
- Genereaza idei noi;
- Gandeste soluții alternative pentru rezolvarea problemelor.
- Exploreaza ideile si posibilitatile noi.
Am invatat si eu cateva lucruri din articolul tau. Bravo .. again!
Ma bucur ca spui asta! 😀