Concentrează-te 100%

Concentrare completa la 1 sarcina de lucru astazi – nici o distragere de atentie nu este permisa. Usor de zis, greu de facut.

Astazi mi-am propus sa rezolv ceva, fara sa mai intrerup lucrul pentru alte probleme, pauze, etc.

De ce sa te axezi pe un singur lucru la un moment dat?

Creierele noastre intr-adevar nu se pot gandi la mai multe lucruri în paralel. De fapt se pot gandi doar la un singur gand la un moment dat. Asta inseamna ca daca te gandesti la gogosi, probabil ca nu te gandesti cum sa termini proiectul tau la timp.
In urma acestui mecanism logic, m-am gandit ca daca am dedica toata atentia unui proiect, cu atat mai probabil va fi mai repede dus la bun sfarsit. Concentrandu-te asupra unui singur lucru la un moment dat te va ajuta sa faci ceea ce ai de facut mai repede. Aceasta este zic eu, o interpretare a binecunoscutei vorbe “vei deveni ceea ce crezi despre tine”.
In al doilea rand, cred ca a te gandi la mai multe lucruri sau comutarea intre ele are un anumit “cost”. Este nevoie de timp pentru tine pentru a aduna informațiile relevante pentru un proiect în creierul tău.

Eu va povestesc cum mai fac  cateodata… lucrez la cate un proiect la calculator si mai si vorbesc cu cineva pe mess, in acelasi timp. De fiecare data cand comut intre proiect si fereastra de IM, cred ca este nevoie de cam 5 secunde pentru a citi ce mi-a scris si pentru a raspunde. Apoi urmeaza un alt set de cam 15 secunde pierdute pentru a imi da seama unde am ramas inainte de a fi intrerupta. Sa spunem ca fac cam 100 de astfel de intreruperi in decurs de o ora.
Altcineva ar putea fi in masura sa faca treaba de doua ori mai repede ca mine, daca nu si-ar pierde timpul ca mine.

Cum sa te axezi pe un singur lucru?

Ei bine, metoda mea este de a utiliza un program. Asadar, in timpul alocat pentru programul meu, cea mai importanta parte a lui se concentreze pe taskul respectiv. Avand un program in sine este util, deoarece conduce gandurile mele chiar catre obiectivul propus. De ce zic asta? Pentru ca de cele mai multe ori, gandurile mele nu sunt concentrate cum ar trebui doar pentru ca nu stiu exact ce lucruri am de facut. Mi-am propus ca atunci cand am ceva de facut sa nu mai stau pe mess… mi-ar distrage atentia. In plus, incerc sa ma concentrez asupra unui singur lucru la un moment dat pana ce il termin. Asa nu va mai trebui sa ma intorc la el mai tarziu, ci voi putea sa ma apuc de alt task.

Practic, concluziile sunt…

  1. –daca ai dedica toata atentia unui proiect/unei sarcini, cu atat mai probabil o vei duce mai repede la bun sfarsit…
  2. –vei deveni ceea ce crezi despre tine…
  3. –utilizeaza un program in care sa stabilesti clar sarcinile pe care ti le-ai propus sa le rezolvi…
Daca crezi ca acest post ti-a fost util, spune-mi si mie printr-un comm/like…
Daca crezi ca poate fi util si altora… da-l mai departe…
Daca nu crezi nimic, hai citeste-un banc sa nu zici ca ai intrat degeaba…
Trei ingineri, un japonez, un american si un român la o licitatie pentru construirea unui pod.
Japonezul: – Domnule, noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul GPS-ului, cu eroare de centimetri.
Americanul: – Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul LASER-ului, cu eroare de cativa milimetri.
Romanul: – Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp.
– Pai si? Spune comisia. Cum va intalniti la mijloc?
Romanul: – Pai daca ne intalnim bine. Daca nu, o sa aveti doua poduri.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.