Cu liniuțe despre prezentarea planurilor legate de hotelul neterminat din centru și de turism la Moinești

Prima dată spuneam că voi încerca să fac live-blogging de la dezbaterea publică despre care-am anunțat aici pe blog. Însă am avut alte treburi prin primărie și nu am reușit să prind decât fragmente. Așa că am amânat postarea și vă scriu aici ce mi s-a părut mai important din tot ceea ce s-a vorbit atunci, cu liniuțe. Mai ales dacă nu ați fost în sală, ora fiind una din timpul programului de serviciu, atunci sigur vă va fi utilă scurta mea prezentare a planurilor legate de hotelul neterminat din centru și de Moinești în sine.

 1. „Este foarte important să știm unde vrem să ajungem!” – dl. primar ing. Viorel Ilie
 2. Pentru ca Moineștiul să devină stațiune turistică și stațiune balneo-climaterică trebuiesc făcute niște studii și documente. Pașii parcurși de autorități până în momentul de față și după, vor face posibilă declararea municipiului ca stațiune turistică.
 3. De aceea, în ultima perioadă, Primăria Muncipiului Moinesti a realizat demersurile necesare pentru obținerea statutului de stațiune turistică.
 4. De aici decurg multe oportunități pentru întreprinzătorii locali și pentru firmele care doresc să investeasca în realizarea de obiective / proiecte turistice în zonă.
 5. S-au prezentat fotografii vechi și documente din arhivă care arată faptul că izvoarele au importanță pentru tratamentul câtorva boli.
 6. S-au prezentat informații pe scurt despre tezaurul de la Ghindaru și Dealu’ Popii.
 7. În curând se vor stabili oficial indicațiile curative și de terapie a izvoarelor din Parcul Băi.
 8. Construcția hotelului – bază de tratament a început prin 1988 și a continuat până la începutul anului 1990.
 9. În aprilie 2015 clădirea a redevenit în proprietatea U.A.T. – mun. Moinești.
 10. Clădirea rămasă neterminată va fi transformată în hotel + bază de tratament + complex multifuncțional de servicii pentru necesitățile Moineștiului de astăzi, care va include și spații destinate instituțiilor publice și spații comerciale și spații locative.
 11. O parte din spațiile clădirii hotelului neterminat ar putea fi destinate serviciului fiscal – Administrația Fiscală Moinești, serviciului juridic – Judecătoria Moinești, de fapt, în general tuturor instituțiilor publice care au nevoie de un spațiu mai generos pentru a se asigura o bună desfășurare a activităților lor.
 12. Suprafața este 8900 metri pătrați. Hotelul are 8 etaje, 50 de camere, spații pentru restaurante și magazine, săli de conferință, saloane pentru tratamente de tip balneo.
 13. În studiul istoric pentru planul urbanistic general, a fost propus ca Cimintirul Evreiesc să devină monument.
 14. Circuitul pietonal poate fi extins și către acest punct (adică Cimitirul Evreiesc cu monumente foarte vechi) care poate deveni turistic.
 15. Nu sunt incluse încă în patrimoniul turistic următoarele puncte care ar putea atrage vizitatori:
  • Biserica Ortodoxă de la Hangani – întemeiată pe baza zidurilor unei cetăți care a funcționat pe timpul lui Ștefan cel Mare
  • La Văsâiești, tot pe timpul lui Ștefan cel Mare, era o garnizoană care administra punctul vamal. Astăzi există un tunel care nu a fost încă supus unei expertize.
  • Biserica Sfântul Gheorghe – obiectiv cu o cechime de peste 200 de ani.
 16. Va fi organizat un Concurs de Idei care să pună în valoare clădirea neterminată a hotelului, care din punct de vedere administrativ va ajuta autoritățile locale să stabilească tema de proiectare și cum vor fi folosite spațiile clădirii.
 17. O dată cu terminarea construcției și a planurilor de folosire a spațiului din hotel se vor genera noi locuri de muncă, acesta fiind poate cel mai important avantaj pentru locuitori.
 18. La Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu există o clasă cu profilul turism, unde ar putea fi îndrumați elevii care ar putea astfel să facă practică și după să-și găsească un loc de muncă în turism.
 19. Este nevoie de o mai bună inventariere a capacităților de cazare din municipiu și din împrejurimi.
 20. D-l prof. univ. Puiu Nistoreanu a propus ca în cadrul clădirii să fie destinat și-un colțișor în care să fie creat un Centru Confucious, care cu timpul ar putea genera parteneriate, schimburi cu terapeuți chinezi care să pună în aplicare noi modalități de a trata bolile, pentru a ne diferenția de alte stațiuni turistice din România.
 21. De asemenea, s-a propus și crearea unei săli polivalente pentru tot felul de activități de agrement.

Cam asta ar fi punctele cele mai importante. De-acum așteptăm noutăți de la autorități. Eu una le țin pumnii și sper ca acest obiectiv – Moinești=stațiune – să fie atins cât mai curând!

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.