De unde vine numele ”Balaban”?

Acum da, se poate. Poți vedea online după ce cauți numele tău, care sunt cele mai populare zone unde se găsește un anumit nume.

Asta pentru că un român a realizat un proiect online care dorește să cartografieze și să indexe numele de familie din România, în funcție de zona geografică de unde se trage fiecare. Deși încă în dezvoltare, site-ul oferă indicații clare asupra celor mai comune nume dintr-o anumită zonă și locul de unde se poate trage cineva.

Pe site-ul nume.ottomotor.ro, care are și variantă în engleză, utilizatorii pot să-și caute numele și să afle de unde sunt cei mai mulți oameni. Așa m-am gandit să caut și eu numele meu de familie de după căsătorie, Balaban. Iată ce a rezultat:

Balaban

Platforma a fost dezvoltată de către românul Florin Lipan, un inginer din Berlin, unde lucrează la firma Axonic Informationssysteme. Lipan a terminat Politehnica din Cluj în România.

Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Căsuța de căutare de mai jos vă va ajuta să localizați un anumit nume.

Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite.

Aplicația a fost dezvoltată în Ruby on Rails 3 + HAML + CoffeeScript + Google Maps API v3 și e actualizată cu Capistrano + Git. Generarea indexului de nume a presupus parcurgerea și parsarea unei cărți de telefoane online cu ajutorul unui crawler scris în PHP5.3.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.