Despre mândria de a fi personaj al locului natal

Ce e mai important de știut e faptul că articolul ăsta pornește de la afirmația lui Emil și de la faptul că sunt moldoveancă.

Anca - costum popularDe obicei, când mă apuc să explic sau să argumentez o parere în legatură cu ceva, încep cu definițiile… Aici nu vreau să fac așa. Amintesc doar că mândria e ceea ce constituie prilej de laudă, de fală, de mulțumire și sentimentul de încredere exagerată… orgoliu, îngamfare.

Am argumente și pro și contra la afirmația din titlu, dar până sa le citești, am o provocare pentru tine. Sunt curioasă să îmi spui după ce citești printr-un comentariu dacă ești moldovean sau oltean sau… hmm, cine știe, poate ardelean, și ce parere ai vizavi de mândria pe care o provoacă locurile natale.

Da, nu se compară mândria de a fi dintr-o zonă sau alta, pentru că trăiești viața într-un anume mod, care îți influențează gândurile și simțirea referitoare la locul în care te-ai născut, ai crescut și parcă te gândești că acolo vrei să mori. În plus, știi istoria locului, știi marile personalități care au trăit înaintea ta acolo, știi cum se trăiește și care sunt obiceiurile, știi lucrurile importante care se întâmplă. Cu alte cuvinte, știi povestea din care și tu faci parte. Iar tu, ca personaj, ar fi incredibil să nu fii mândru de ceea ce faci, ce ești și de locul unde-ți ai rădăcinile.

Da, nu se compară nici modul de a gândi de la o zona la alta, pentru că este știut că toți gândim diferit și simțim diferit aspectele legate de mândrie. Poate eu sunt mandră de marii români care s-au născut în locul în care m-am născut eu și poate tu ești mândru pur și simplu pentru frumusețea peisajelor. Sau poate e o mândrie din aia… inexplicabilă. Dar care radiază.

Se vede omul mândru. Adica eu cel puțin, îmi dau seama repede. Mă gândesc totuși, că dacă privesc ca un întreg, suntem români și atunci aș spune că toți avem aceeași mândrie. Suntem din neam de daci, ne mândrim cu Decebal, cu istoria poporului și așa mai departe.

Ah, și să nu uit: cu toții facem haz de necaz.

Concluzia: Uăăăiiiiiiii, șhi fașhi? Dai cu subsemnatu` și cu comintariu, cu părierea ta aicișa?

PS: acest articol a fost scris de mine mai demult pe blogul lui Daniel. Sunt mândră că sunt moldoveancă.

Anca Balaban

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.