Educația trebuie să dea plus valoare viitorului unei țări!

O temă recurentă în ceea ce privește educația, pe care am auzit-o și o aud pe buzele tuturor cadrelor didactice: multitudinea de hârtii de făcut!

Și astăzi, ce să vezi, am aflat despre „comisia de tăiat hârtiile”, ideea noului ministru al educației, pentru a reduce birocrația.

Cerințele cu tot felul de documente care trebuie întocmite, pe lângă toate celelalte activități vitale în activitatea didactică, sunt foarte foarte mari, actualmente. Cunosc situația foarte bine!

Totul este evaluat în majoritatea situațiilor cantitativ, așa că este evident ceea ce trebuie să facă un cadru didactic – să țină pasul și să colecteze informații, să facă hârtii, hârtii și iar hârtii, pentru dosare.

În viziunea mea, ar trebui să ne concentrăm pe scopul principal pentru care ajungem la catedră: să educăm!

Să dăm plus valoare de fiecare dată când suntem în fața elevilor!

Să ne concentrăm pe calitatea cercetării în domeniul nostru și să ne focusăm pe predarea efectivă în clase!

Să fie într-adevăr pus accentul pe impactul calitativ asupra claselor de elevi, asupra dezvoltării și evoluției constructive a fiecărui elev din clase!

Ar trebui să nu fim abătuți de la aceste lucruri cu adevărat importante, în favoarea pierderiilor pe care le pot resimți elevii, părinții, generațiile care vin!

Ar trebui reduse procedurile menite să „sufoce” orice inițiativă și orice tentativă de dezvoltare a noastră, a celor care ne dorim să predăm prin metode moderne, interactive, creative și încurajatoare pentru elevi.

Poate-ar fi bine să se stabilească clar ceea ce e relevant și ceea ce nu este relevant din multitudinea de documente specifice.

Poate e mult efort în minimizarea birocrației și în asigurarea faptului că orice document de întocmit este necesar și relevant. Dar efortul trebuie să fie proporțional cu viziunea unei sistem educativ calitativ. Și asta e important pentru că birocrația care ia din timpul de a ne pregăti pentru a fi super motivați și dornici să transmitem ceva la clase este totuși o problemă mare.

Personal, înclin pentru a se face ceva în acest sens, chiar dacă unii vor rămâne pe lângă.

Revenind la știrea de azi, cei interesați direct de aceste probleme birocratice, pot trimite probleme și sugestii pe adresa de email monica.anisie@edu.gov.ro. Atenție, se pot trimite propunerile doar până la începutul semestrului al II-lea, acesta fiind termenul limită pentru finalizarea consultării publice!

Viziunea pe termen lung pentru educația generațiilor ce vin trebuie să fie în vizor.

Trebuie făcute eforturi pentru o evoluție reală, pe termen lung.

Elevi, profesori și părinți, cu toți trebuie să înțelegem aceste eforturi, să fim deschiși către schimbare și gata să ne asumăm efectiv, nu doar declarativ, rolurile și atitudinile potrivite pentru asta.

Altfel, peste un timp, ne vom regăsi în aceeași situație.
Educația este importantă pentru următoarele generații, este o parte importantă a direcției unei țări. Cu alte cuvinte, bine-ar fi să se facă sacrificii, din toate părțile implicate, dacă vrem cu adevărat un viitor mai mai bun. Părerea mea.
Asta e situația. Cu toți o știm. Și iată că acum se indică cu degetul spre ea, spre găsirea unor măsuri care să îndrepte acest lucru.

Închei aici: Din partea mea, susținere și respect pentru această inițiativă! Sper să aibă un impact real și vizibil în viitor!

Și vorba cuiva: Să învățăm copiii să facă ceva extraordinar cu viața lor!

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.