Filme, surprize, muzică, atmosferă și teatru = FILMOFEST 2015

Așa cum bine știți, weekendul ce tocmai a trecut am organizat alături de AICRiștii mei, în parteneriat cu Primăria Municipiului Moinești prima ediție a festivalului FILMOFEST.

Așa că mi-am făcut puțin timp să vă spun cum a fost pe scurt.

Primul eveniment de acest gen la Moinești, FILMOFEST, l-am gândit în jurul conceptului de integrare a artelor cinematografice, muzicale și teatrale în locații inedite, cu decorațiuni speciale, în aer liber, atât timp cât vremea va fi prielnică pentru asta.

Însă, socoteala de acasă nu-i la fel cu cea din târg, zice o zicală veche. FilMoFest a fost ocazia cu care ne-am reamintit asta și-am învățat să ne adaptăm rapid la schimbările de situație, dar mai ales la schimbările stării vremii, care ne-a dat de furcă sâmbătă și duminică. Tocmai de aceea, din cauza situației meteorologice, FilMOFest s-a desfășurat în Parcul Băi doar vineri, iar sâmbătă și duminică, piesa de teatru și filmele s-au vizionat la Sala de Festivități a Primăriei Municipale.

AICR, în calitatea de promotor de proiect, a organizat vineri, 17.07.2015, de la ora 10:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Municipale, conferința de lansare a Festivalului, unde s-a anunțat programul detaliat al festivalului, s-au răspuns întrebărilor din public și s-a lansat invitația pentru participare tuturor celor prezenți. La conferință au participat 42 de persoane.

La deschiderea oficială a evenimentului, seara, în Parcul Băi, a participat dl. Primal al Municipiului Moinești Viorel Ilie, reprezentanți ai instituțiilor partenere, mass-media și alte ONG-uri locale.

Tot vineri,  zona din fața Bibliotecii s-a transformat într-un spațiu cu iz britanic de servire a ceaiului de la ora 5, într-un decor special inspirat de obiceiurile stilistice britanice. Seara, zona din fața scenei din Parcul Băi s-a aglomerat pentru că programul interactiv de concursuri i-a făcut pe toți cei din parc să se înscrie ad-hoc: Make a story Treasure Hunt – Concurs-vânătoare de fragmente din povestea serii, Movies Quiz – Concurs pe echipe de întrebări și răspunsuri din lumea filmelor și English Tongue Twisters Tournament– Concurs de frământări de limbă în engleză. În ceea ce privește concursurile, copiii și tinerii s-au întrecut în dicție și au construit povestea serii din fragmente de text, au cântat și au decorat parcul cu veselie, au tras bilețele la sorți și-au fost nevoiți să-și consulte prietenii, și nu în ultimul rând, și-au pus corzile vocale la treabă.

După lăsarea întunericului, toți cei peste 300 de participanți au urmărit cu mult interes povestea cercetătorilor britanici „Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera” care a fost proiectată pentru a întregi tematica zilei – cultura britanică.

Sâmbătă zona din fața Bibliotecii a aparținut prințeselor, prinților și zânelor din povești și basme, care nu s-au lăsat intimidați de norii de pe cer și de picăturile de ploaie și s-au bucurat de fiecare zâmbet primit de la moineștenii care le călcau tărâmul plin de veselie. Baloanele de săpun au fost provocate la luptă de micuții moineșteni și sucul de fructe special preparat de zâne pentru ei au fost alte puncte de atracție pentru vizitatorii standului zilei poveștilor la festival. Desigur, spiritul competitiv a fost și el cultivat și sâmbătă, iar în această privință, participanții s-au întrecut din nou în probe de cântat, ghicit și vorbit corect și repede. Seara a fost dedicată în întregime unui mod neconvențional de teatru: teatru-lectură după o adaptare a piesei Capul lui Moțoc, adusă în fața publicului moineștean de către elevii de la Liceul Teoretic Spiru Haret în sala mare a primăriei.

Duminică, vremea a făcut ca toate evenimentele programate pentru ziua românească să fie mutate în sala de festivități a Primăriei Municipale. Cu toate acestea, pe tot parcursul evenimentului, participanții au putut să se delecteze și cu activitățile desfășurate pe scena festivalului și cu preparate tradiționale: scenete cu marii actori români, jonglerii muzicale ad-hoc, karaoke și proiecția filmului Aferim! Toate acestea au fost ingrediente perfecte pentru o noapte prelungită apoi într-o atmosferă mai apăsătoare din cauza poveștii dramatice pe care a ecranizat-o Radu Jude.

Personal, eu văd festivalul ca pe o oportunitate de a deschide gustul pentru cultură recreativă tuturor oamenilor din zonă. A fost o ocazie foarte bună de a interacționa cu tineri din Marea Britanie și tineri din zona noastră, iar mesajele și felicitările primite de la oficiali britanici ne-au indicat că FilMoFest a fost perceput într-adevăr ca fiind ceva cu totul nou și altfel pentru zona de aici. Mulți tineri moineșteni ne-au îndemnat ca pentru FilMoFest 2016 să programăm activitățile pentru mai multe weekend-uri astfel încât să beneficieze cât mai mult de aceeași atmosferă frumoasă așa cum a fost vineri seara, când în parcul Băi a fost un adevărat cinematograf în aer liber, urmărind alături de prieteni povestea mecanismului de la Antikythera și împărțind împreună popcorn și momente vesele. 🙂

Cam atât despre FilMoFest 2015. Ne-am apucat de făcut bilanțul pentru el și după ce terminăm cu astaa, ne apucăm să planificăm următoarea ediție. Inițiativele care sunt primite cu căldură și entuziasm de către moineșteni și nu numai, trebuie să continue, nu-i așa? Aștept cu mare drag sugestiile voastre legat de cum vedeți voi FilMoFest 2016.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.