Gânduri despre iubire: “Îți scriu ca să te vindeci” de Liviu Alexa

vulvonerabilitate liviu alexacine o să mă repare acum
că m-ai stricat?
nimeni, îmi spune sufletul,
dracul, îmi spune inima.

cine o să știe cât drag mai am de dat?
dă-mi mie sufletul,
dă-mi mie inima,
îmi spune viața ta.

cine-o să mă mai vrea, de asta nu-i destul?
destul cât mă frământ,
destul cât m-au înfrânt
și dragostea, și inima,
și sufletul…

repară-te.
ești jucăria ta.

Poezia selectata de mine constituie o parte a volumului (inca nepublicat) lui Liviu Alexa. Am ales sa o postez aici in intregime pentru ca e prima din volum care imi transmite ceva. Si e poate una al carui mesaj mi se potriveste in perioada asta. Dar hai sa nu vorbesc doar despre poezia asta, ci sa spun cam ce am simtit eu cand am citit volumul.

Am rasfoit pdf-ul avand in minte urmatoarele lucruri: “Liviu Alexa, jurnalist clujean, 10 ani, volum de poezii-concept, nu are curajul să îl trimită spre publicare, poezie de dragoste, ciudat, multe tonuri, multe stari, dubla copertă intrigantă, prima copertă e agresivă și superficială, dragostea în aceste timpuri, a doua coperta e stranie și specială, cum vede Liviu iubirea.”

Nu stiu daca feedback-ul pe care il voi da isi atinge scopul, insa sper sa conduca la schimbarea intr-o mica masura sau intarirea comportamentelui lui Liviu sau la generarea unei atitudini eficiente care sa ii sporeasca ”apetitul” de a scrie si de a transmite ceea ce isi doreste.

”Cine vorbeste face doua lucruri: comunica si se comunica.” spunea Tudor Vianu in studiul sau ”Dubla intentie a limbajului si problema stilului”

Eu cred ca prin poeziile sale, Liviu a incercat mai mult sa se comunice decat sa comunice ceva anume cititorilor. Si banuiesc ca acest fapt ni-l spune chiar el, inca din prima poezie a volumului in versul Ai venit să vezi cum arată sufletul meu.

I-a fost destul de greu sa se comunice, sa se transmita pe sine prin poezii, din moment ce procesul de creatie a durat aproape 10 ani, pana cand a reusit intr-un final sa isi faca curaj si sa ”testeze” daca reuseste sa se comunice. Aceasta greutate, acest pas important pentru el a fost facut tocmai pentru ca în suflet mereu bate vântul. In suflet mereu ii este greu sa stie daca e bine sau nu e bine sa lase atatea perechi de ochi sa vada ceea ce lui i se intampla pe taramul sufletului lui.

Ma gandesc ca intentia asta reflexiva l-a si retinut atat de mult, pentru ca abia acum ”intrăm abrupt în exponatele trecutului”, in versuri scrise intr-un timp indelungat, intr-un timp petrecut in prezenta iubirii superficiale, intr-un timp petrecut in pasiunea nebuna a iubirii fulgeratoare, intr-un timp petrecut in absenta iubirii sau poate intr-un timp in care nu mai simtea nevoia unei iubiri. Perspectiva subiectiva asupra iubirii reiese din toate poeziile volumului, dar felul in care s-a pozitionat Liviu fata de iubire in prezent: ”e un fluture pe care încă-l aștept” este dat chiar din prima poezie. Asadar, se resimte o stare de asteptare, o stare de agitatie in care inima se confrunta cu controlul pe care il are iubirea sau, de ce nu, ratiunea asupra ei. Insa tind sa cred ca, cel putin, am reusit sa inteleg putin din cum traieste si simte el iubirea: Vulvonerabilitate. Asa ca titlul copertei interioare a volumului este cheia cu care oricine ar putea decripta in functie de dorinta de a intelege, toate versurile volumului.

Daca ar fi sa raspund in cateva cuvinte despre ce e vorba in volumul de poezii as raspunde simplu, chiar cu niste cuvinte alese din prima poezie din volum: ”Înăuntru […] e o inimă.

Depinde mult de cititor daca se lasa influentat de coperta, inainte de a citi si continutul. Depinde mult de cititor daca reuseste sa desluseasca continutul…sau vede doar cuvintele, fara a trece de ele, fara a trece de vizualul dat de fotografiile prezente in volum. Depinde mult de cititor, daca volumul va fi unul de succes sau nu. Dar nu depinde doar de un cititor.

Cu toate ca sunt multe variabile la mijloc, eu zic ca acest volum merita publicat, pentru ca chiar daca unii nu vor intelege ceea ce Liviu transmite, vor fi si cei care se vor regasi printre versuri sau cel putin cei care vor intelege versurile. Oricum, a fost interesant sa particip la acest test de piata. Mi-a placut sa citesc versurile si sa in acelasi timp sa incerc sa ii inteleg viziunea lui Liviu Alexa asupra iubirii.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.