Interviu – Sofia Frunză: ”Studenții care participă la BUZZ!Camp beneficiază de multe oportunități”

sofia frunza inspire business buzz campVa amintiți că vă spuneam că mai e puțin până pe 11 aprilie când se spune start dezvoltării personale și profesionale la Hotel Traian?

M-am gandit că ar fi bine pentru mine, dar și pentru voi să o cunoașteți mai bine pe Sofia Frunză, Students Relations & Communication Officer la Inspire Business. Asta pentru ca nu foarte mulți știu detalii legate de activitățile pe care Sofia împreună cu echipa Inspire Business le întreprinde.

Te rog să îmi spui pentru cititorii blogului un pic despre tine, despre cum ai ajuns să fii Studens Relations & Communication Officer în cadrul Inspire Business, dar și despre celelalte activități ale tale.

Am aflat de Inspire Business prin intermediul unui proiect de dezvoltare personală pe care îl organizau – Empower Campus – și la care aplicasem și fusesem selectată. Am participat la eveniment și am fost marcată în sens pozitiv de toate lucrurile pe care le-am aflat acolo, fiind încântată să cunosc oameni faini, deștepți, pozitivi și capabili să realizeze tot ceea ce își propun în viață. Din acel moment mi-am dorit să fac parte din echipa Inspire Business și imediat după finalizarea proiectului am aplicat pentru un internship în Departamentul de Comunicare și Marketing și de-atunci sunt aici, unde lucrez din pasiune, cu multă dedicare. În afara job-ului îmi place să citesc cărți bune, în special pe domeniul dezvoltării personale,să scriu pe blog și să fac lucruri care mă scot din zona mea de confort.

Cum vezi situația evenimentelor dedicate în special studenților?

În ultimii 2 ani, numărul evenimentelor dedicate studenților s-a triplat. Sunt atât de multeo portunități de care pot beneficia tinerii, încât dacă ar vrea să participe la toate, nu le-ar mai rămâne nici o zi liberă în calendarul lunar, cel puțin dacă vorbim de București.

Hai să vorbim un pic de BUZZ!Camp. Cum a venit ideea proiectului și ce presupune mai exact?

BUZZ!Camp este un eveniment de tradiție al Inspire Business. Ideea proiectului a apărut acum 5 ani, BUZZ!Camp aflându-se la ora actuală la ediția a 9-a. Prin conferințele și workshop-urile pe care le organizăm, speakerii care vin la eveniment și temele pe care le abordăm, ne dorim să contribuim la dezvoltarea tinerilor atât la nivel personal, cât și profesional, să fim o sursă de inspirație pentru ei. Mai multe informații despre structura evenimentului poți citi aici

Sunt curioasă ce reprezintă pentru tine BUZZ!Camp.

Faptul că ajut și contribui la organizarea unui eveniment dedicat tinerilor ca mine, mă face să mă simt împlinită și îmi aduce o satisfacție de nedescris. Să știi că prin ceea ce faci ai o influență (cât de mică) în viitoarea evoluție a tinerilor este un lucru pe care nu îl întâlnești la prea multe job-uri, tocmai de aceea BUZZ!Camp înseamnă foarte mult pentru mine.

cover particip la buzz camp asdmark

De ce oportunități ar putea profita un student participant la evenimentul BUZZ!Camp?

Studenții care participă la BUZZ!Camp beneficiază de multe oportunități: de la posibilitatea de a interacționa cu speakerii renumiți, care le pot oferi sfaturi pentru dezvoltarea lor personală, până la oportunități de angajare oferite de companiile partenere evenimentului. Îi las pe tineri să descopere celelalte oportunități participând la evenimentul BUZZ!Camp Iași de pe 11 aprilie, la hotel Traian.

Te voi întreba ceea ce stă pe buzele multor studenți, aspiranți la un job: ce îi trebuie unui student pentru a începe un drum către cariera dorită?

Sunt câteva lucruri pe care le consider absolut necesare: încrederea în forțele proprii, în abilitățile și talentele sale, determinarea, dorința de a obține job-ul la care visează și perseverența. George Butunoiu spunea într-un interviu că dacă nu ai aplicat minim 500 de CV-uri înseamnă că nu-ți dorești cu adevărat să-ți găsești un job. 

Care crezi că sunt problemele cu care ei se confruntă cel mai frecvent în startul pe care și-l doresc?

Cred că o mare problemă o reprezintă redactarea unui CV profesionist și teama de a susține un interviu de angajare. Acestea fiind lucrurile cele mai importante pentru obținerea unui job. CV-ul este ca o carte de vizită, daca reușești să te diferențiezi, ai șanse mari să fii chemat la interviu. Partea grea abia aici începe! Interviul de angajare îl ajută pe recruiter să realizeze dacă tânărul este potrivi pentru un anumit job. Tinerii însă, de multe ori, se duc nepregătiți la un interviu sau au emoții atât de mari, incât nu pot să spună nici un cuvânt, ceea ce le scade drastic șansele de reușită. Recruterii sunt oameni obișnuiți, care își doresc să interacționeze cu tineri deschiși, conștiincioși și încrezători în forțele proprii, cu atitudine. Atitudinea este cea care face diferența la un interviu, dar și în viață!

Ce sfaturi i-ai da unui student care s-a hotărât cam ce și-ar dori să facă, dar nu știe ”de unde să se apuce”?

Să se apuce :). Pentru început cred că ar fi bine să-și stabilească câteva obiective (SMART): ce job își dorește, la ce companie, în cât timp etc. După care, dacă vrea să aibă o carieră în PR (de exemplu), ar trebui să se implice într-un ong precum asdMARK sau PRIME, să participe la evenimente din domeniul comunicării. Ulterior, să aplice la un internship care să-l ajute să-și dezvolte anumite abilități, necesare pentru obținerea un job în domeniul dorit. Și în final: să aplice la job-ul visat. Oricum, cel mai greu pas l-a făcut deja: s-a hotărât ce și-ar dori să facă, ceilalți pași ar trebui să pornească de-aici. Succes!

Anca Balaban

5 Comments

 1. Intotdeauna am avut cate ceva de invatat de la BUZZ!Camp. Acum am invatat lucruri noi despre promovare si despre Social Media, ceea ce ma intereseaza cel mai mult in momentul de fata!

  • Da, a fost interesant faptul ca Alex a incadrat partea de social media intr-o conferinta gen Get ready for success.
   Vei scrie articol despre BUZZ!Camp?

   • Cred ca da 🙂 Am doua articole in plan acum insa trebuie sa imi fac timp pentru ele :). Da, Alex mi-a introdus unele informatii in minte foarte usor.

    • Si eu am cateva, pe care din cauza timpului…nu am mai apucat sa le scriu. Sper sa le postez azi dupa ce le termin, daca le termin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.