Interviuri cu moineșteni minunați (III) – Ștefana Bosoancă

Am revenit la o categorie de articole pe care speram să o continuu cu mai mult avânt. După o pauză în care nu am mai scris nimic despre moineștenii minunați pe care merită să-i cunoașteți, revin și vreau să vă spun că deja am început să pregătesc întrebările și pentru următorul interviu.  Primul interviu a pus în valoare un tânăr actor moineștean, Alex Floroiu. Al doilea interviu a fost o incursiune în lumea unei moineștence pasionate de pictură, Evelina Popilian.

Și-acum, e timpul pentru cea de-a treia poveste, a unei mame din Moinești: o femeie împlinită, cu o familie mare cu patru copilași, o moineșteancă pricepută la handmade și care are o meserie care este strâns legată de mămicie – educația perinatală. Despre femeia pe care sper să o descoperiți în următoarele rânduri nu pot să vă spun decât că am cunoscut-o când eram proaspătă mămică și-am fost la un curs despre diversificarea alimentației. Sper să vă placă ceea ce urmează să citiți și să nu ezitați să o încurajați pe Ștefana Bosoancă.

Anca Balaban: Te-aș ruga să te preziți, pe scurt, pentru cei care nu te cunosc.

Ștefana Bosoancă: Sunt mama unui băiețel cu ochi mari și albaștri și a trei fetițe vesele și zglobii. De profesie sunt psihopedagog, însă de doi ani m-am reorientat spre un domeniu iubit de mine, care simt că mi se potrivește și mai bine, cel al educației perinatale. Acum sunt educator perinatal Samas (Sănătate pentru Mame și Sugari) și aduc viitoarelor și tinerelor mămici informații corecte și încredere cu privire la perioada sarcinii, a nașterii , alăptării, îngrijirii sugarului, etc.

Anca Balaban: Ce reprezintă familia pentru tine? 

Ștefana Bosoancă: Familia e locul unde mă simt împlinită, e regăsire, reîntregire, e acasă. E masa luată împreună, e patul cald, e curtea plina de flori și de copii, e multă bucurie. Familia înseamna nu numai soțul și copiii mei, ci și părinții mei și sora mea. Ei sunt niște bunici implicați, responsabili, iubitori – fără de care mi-ar fi fost mult mai greu să ajung unde sunt astăzi.

Anca Balaban: Ce reprezintă pentru tine faptul că ești mamă?

Ștefana Bosoancă: Pentru mine, a fi mamă reprezintă împlinirea mea ca femeie. Înseamnă bucuria nașterilor naturale, căldura corpurilor micuțe pe pieptul meu, mânuțe mici care îmi mângâie obrazul, ochi inocenți și gurițe mici care pun fel de fel de întrebări…mai înseamna multă responsabilitate și perfecționare pentru a deveni o mamă cât mai bună, multă atenție, calm și răbdare. E o bucurie pe care nu o pot exprima în cuvinte. Sunt mama a patru îngeri, fiecare deosebit în felul său.

educator perinatal samas stefana bosoanca

Anca Balaban: Care sunt etapele prin care ai trecut pentru a deveni educator perinatal SAMAS?

Ștefana Bosoancă: E mai mult de povestit, pentru că au fost mai mulți pași: completarea unui formular și susținerea unui interviu pentru etapa de selecție, urmarea a doua module teoretice la București, o perioadă de practică supervizată, mai multe teste și examene. După toate acestea, am devenit educator perinatal Samas, dar formarea continuă prin participarea la diferite simpozioane și cursuri desfășurate la București.

Anca Balaban: În ce împrejurări ți-ai dat seama de priceperea și dorința de a ajuta gravidele și mamele prin consiliere cu informații actuale?

Ștefana Bosoancă: Nu mi-am propus neapărat asta, deși de la începutul cursurilor și a participării mele ca și observator la cursurile colegelor mele, am simțit că asta e ceea ce-mi doresc să fac. Îmi place că îmbin partea de consiliere din facultate, cu informații corecte și actuale pentru mămici, cu toate trăirile și experiențele mele de mamă și cu poveștile altor mămici.

Anca Balaban: Îți mai aduci aminte despre prima întâlnire – curs pentru gravide sau mame?

Ștefana Bosoancă: Daaa…aveam multe emoții la început…primul curs a fost cel despre diversificare, din Moinești, iar prima consultație particulară în alăptare a fost la o mămică din Bacău, aflată la primul copilaș.

Anca Balaban: Cum este programul tău de educator perinatal? Îți mai rămâne timp pentru familie?

Ștefana Bosoancă: În mare, programul mi-l fac eu: îmi programez să țin câteva cursuri pe lună în zile când îmi este mai ușor să plec de acasă, și de obicei, mai sunt mămicile care mă contactează pentru consultații individuale sau cursuri la domiciliu. În rest, e timpul pe care mi-l dedic eu pentru informare, învățare și citit.educator perinatal samas stefana bosoanca 2

Anca Balaban: Care crezi că este situația mamelor din Moinești și din împrejurimi? Sunt deschise să participe la astfel de cursuri? Ce le împiedică să fie mai receptive?

Ștefana Bosoancă: Din păcate, în Moinești am găsit mame prea puțin interesate de aceste informații. Sunt doar câteva mămici pe care le-am cunoscut încă de acum doi ani și cu care țin legătura și acum, la al doilea copil al lor. În Bacău spre exemplu, mamele mi se par mai deschise, mai dornice să afle, să se informeze, să întrebe, să discute. Am mai observat și că în Bacău mamele își poartă bebelușii în sisteme de purtare fiziologice, iar în Moinești suntem doar câteva…Acum trei ani, când îmi purtam fetița cea mică în wrap, lumea se uita ciudat la mine…Cred că ține și de educație, de interes, de flexibilitate. Eu îmi doresc însă să arăt și mămicilor din Moinești cum se poartă corect bebelușii, cum ne putem hrăni sănătos – mai ales că locuim într-o zonă cu grădini, păduri, unde cresc tot felul de bunătăți -, cum putem naște calm și fără teamă, cum putem alăpta chiar dacă apar unele probleme.

Anca Balaban: Care au fost cea mai mare satisfacție și cel mai dificil moment de când ți-ai început cariera de educator perinatal?

Ștefana Bosoancă: Satisfacții sunt foarte multe și asta mă face să continui ceea ce am început. Bucuria mea e bucuria mamelor cu care intru în contact, e liniștea caselor din care plec, e emailul sau telefonul prin care o mamă îmi multumește, e un articol scris de o altă mamă sau tată…Au fost și câteva momente mai dificile, în două consultații în alăptare pe care le-am avut, dar am sprijinul altor colege din țară, iar din fiecare experiență învăț câte ceva și fac un pas înainte.

carte de vizita stefana bosoanca educator perinatal samas

Anca Balaban: Care sunt planurile tale de viitor?

Ștefana Bosoancă: Visez la un mic centru al meu, la un loc unde să-mi organizez cursurile și întâlnirile cu gravidele și mămicile, pe care să mi-l amenajez așa cum îmi doresc…îmi mai doresc sa încep ateliere despre hrană sănătoasă, pentru copii și adulți. Din noiembrie, voi deveni Instructor în Masajul Bebelușului și voi începe și cursurile de masaj în care voi învăța mamele cum să-și maseze bebelușii.

Anca Balaban: Ce sfat i-ai da unei femei care și-ar dori să devină mamă?

Ștefana Bosoancă:  Să se informeze înca dinainte de nașterea bebelusului, fiindcă meseria de mamă nu decurge întodeauna lin, ci mai întâmpinăm și dificultăți. Să nască natural, să aibă încredere în corpul ei, să-și alăpteze copilul fiindcă are cel mai bun lapte pentru puiul ei, să doarmă alături de el, să-și poarte bebelușul, să mănânce din toate dar echilibrat, să se bucure de noua perioadă din viața ei, căci e unică.

Anca Balaban: Pentru că de curând am sărbătorit și noi la Moinești Săptămâna Mondială a Alăptării te rog să ne spui și care consideri că sunt cele mai importante sfaturi pe care le poți da pentru o alăptare care să însemne bucurie atât pentru bebluș cât și pentru mama.

Ștefana Bosoancă: Să-și alăpteze bebelușul la cerere! Să nu cadă în capcana laptelui praf! Să se informeze cu privire la puseele de creștere. Să se odihnească! Să știe să discearnă între sfaturile binevoitoare și corecte și cele mai puțin avizate. Să-și asculte instinctul de mamă!educator perinatal samas stefana bosoanca 3

Anca Balaban: Îngrijirea sugarului este de asemenea un punct important de pe agenda ta de educator perinatal. Ce reprezintă pentru părinții pe care i-ai consiliat până acum venirea pe lume a copilașului și ce obiceiuri ai observat în ceea ce privește îngrijirea lor? Sunt toate aceste obiceiuri benefice pentru bebeluș?

Ștefana Bosoancă: Venirea pe lume a primului copil aduce multe întrebări: de la buricuț, schimbatul pampersului, băița, scos afară, până la tipuri de hăinuțe, cădițe, detergent etc. Uneori, părinții sunt dezorientați fiindcă primesc răspunsuri diferite la aceeași întrebare și nu mai știu ce să creadă, ce să facă. Obiceiuri sunt multe, sunt părinți începători care fac anumite lucruri pentru că așa le-au spus prietenii, medicul, vecina, etc. Sunt părinți care merg pe ceea ce simt și nu dau așa multă crezare celor din jur. În timp, cu toții însă își cunosc copilul, îi descifrează plânsul, îi cunosc nevoile și lucrurile se așează.

Anca Balaban: Ai dori să transmiți ceva cititorilor blogului, persoanelor care îți sunt dragi, publicului larg, graviduțelor și mămicilor?

Ștefana Bosoancă: Bucurați-vă de familia pe care o aveți, de prietenii voștri, de tot ce e frumos în jurul vostru! Iubiți-i și arătați-le asta! Iar pentru graviduțe și mămici, aș vrea să le spun că noi mamele suntem persoanele cele mai importante în primii ani de viață, iar împreuna cu tatăl copiilor noștri, suntem modele pentru copii. Și chiar dacă uneori suntem obosite, să inspirăm profund și să închidem ochii, să încercăm să alungăm toate grijile și să zâmbim copiilor noștri, să-i luăm în brațe! Întreaga voastră iubire să se coboare asupra voastră!

 

Anca Balaban

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.