Interviuri cu moineșteni minunați (IV) – Nicoleta Neagu de la Lavander Angel

Acum mult timp, îmi creasem un mic obiectiv – acela de a folosi blogul pentru a prezenta din când în când oamenii minunați care sunt din Moinești sau care se trag de loc din Moinești. Astăzi, a venit timpul să vă reamintesc despre această secțiune, despre celelalte discuții pe care le-am postat și să vă spun ce veți afla de data aceasta, despre d-na Nicoleta Neagu, așa cum este scris și-n titlul postării.

Primul interviu a pus în valoare un tânăr actor moineștean, Alex Floroiu. Al doilea interviu a fost o incursiune în lumea unei moineștence pasionate de pictură, Evelina Popilian. În cel de-al treilea interviu am pus o mulțime de întrebări specifice mamelor unei moineștence care este educator perinatal SAMAS, Ștefana Bosoancă.

Și-acum, e timpul pentru cea de-a patra poveste. Despre povestea unei doamne iubitoare de frumos, de eleganță și de natură, pe care am cunoscut-o prin intermediul AICR, fiind o susținătoare dragă nouă. Nu vreau să turui mai mult decât este cazul…așa că, doamnelor și domnilor îmi face plăcere să v-o prezint pe Nicoleta Neagu.

Anca Balaban: V-aș ruga să vă prezentați, pe scurt, pentru cei care nu vă cunosc.

Nicoleta Neagu: Sunt Nicoleta Neagu, o iubitoare a florilor și în special a lavandei.

A.B.: Ați ales să începeți un agribusiness la care nu multă lume se gândește în zona noastră: acela de a produce lavandă. De unde ideea și de când a început să „încolțească”? De ce ați ales cultura de lavandă?

Nicoleta Neagu: Primul contact cu lumea lavandei a fost unul virtual: pozele din zona Provence. Apoi le-am văzut și în realitate și, într-adevăr câmpurile imense de lavandă îți umplu toate simțurile cu mireasma lor. Lavanda este o floare care mă fascina înca dinainte să încep să o cultiv, aveam în curte 5 butași pe care i-am achiziționat de la o florărie on-line și pentru ca nu știam să o îngrijesc am căutat pe internet informații… și am găsit! Plus imagini care m-au încantat atât de mult încât visam cu ochii deschiși la propriul meu câmp de lavandă. De aici nu a fost decat un pas, mai ales că prinsesem drag și de liniștea naturii de pe Dealul Podurilor. Având șansa de a închiria teren acolo, am început!

A.B.: Ce surse de inspirație ați avut? 

Nicoleta Neagu: Sursele de documentare au fost cele de pe internet, atunci am realizat că și în țara noastră sunt plantații adevărate, ce-i drept nu atât de întinse, cel puțin în 2014. Dar am observat că românii sunt muncitori și găsesc soluții pentru orice și asta m-a ambiționat.

A.B.: Care au fost primele produse comercializate sub numele Lavander Angel?

Nicoleta Neagu: Fiind începătoare, am ales sa cultiv o plantație mică pentru start, aproximativ jumătate de hectar, primele produse fiind buchetele de lavandă verde pentru nunți și diverse ornamente.

A.B.: Ce tipuri de produse creați acum în portofoliul Lavander Angel?

Nicoleta Neagu: Acum din portofoliu fac parte mult mai multe produse, pe lângă minunatele buchete de lavandă. Producem accesorii pe bază de lavandă (săculeți, pernuțe), articole de artizanat românesc umplute cu lavandă, perne decorative cu lavandă, produse pentru baie (sare de baie, săpunuri, produse efervescente), dar și obiecte decorative și mărturii pentru nunți și tot felul de evenimente.

A.B.: De cât timp vă ocupați de această cultură? E complicat să cultivi lavandă?

Nicoleta Neagu: În primăvara anului 2015 am facut prima achiziție de butași și am început să mă ocup de această plantație. Ce nu știu cei care încep, este că această cultură necesită multă muncă, încă de la înființare, întreținere și până la recoltare. În plus îți trebuie un minimum de utilaje, pe care ori le achiziționezi ori le închiriezi, pentru că ducem lipsă de forță de muncă. Valorificarea producției de lavandă este însă cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți înființezi propria cultură. La noi în țară nu există o asociație reală a cultivatorilor de lavandă, unde să îți vinzi recolta și să îți iei plata pentru munca depusă. Nu vine nimeni la poartă să-ți cumpere recolta, sau dacă unii îți fac o ofertă, sunt cei care nici măcar nu realizează cât efort și câtă muncă este depusă până la comercializarea ei. În principiu, te descurci cum crezi că e mai bine, partea bună este că Dumnezeu rânduiește ca în toate lucrurile să existe o soluție! Trebuie doar sa muncești!

A.B.: Vă rog să ne spuneți câte ceva despre calitățile speciale și multiplele utilizări ale lavandei.

Nicoleta Neagu: Această plantă aromatică pe care bunicile noastre o foloseau pentru ca lada de zestre să miroasă frumos, a fost uitată ani de zile, în favoarea mirosurilor exotice. În zilele noastre, lavanda nu mai este folosita doar pentru a parfuma hainele sau încăperile, ci și pentru calitățile sale excepționale. Lavanda  este considerată o plantă minune, datorită posibilității de extragere a renumitului ulei eteric, cu acel parfum deosebit care provoacă starea plăcută de liniște, de calm interior. Despre lavandă se știe că este indicată cu succes pentru diferite afecțiuni. Oricum, înainte a de începe orice fel de tratament naturist cu lavandă, cel mai bine este să se facă un test de alergie sau să se consulte medicul. Informativ vă pot spune că aceasta se utilizează în funcție de proprietățile terapeutice specifice pentru a ameliora și a trata anxietatea, neliniștea, iritabilitatea, tensiunea psihică, atacurile de panică, insomnia, depresia, migrenele, hipertensiunea arterială, tulburările de pe fond nervos, bolile cardiace apărute tot pe fond nervos, răceala, bronșita, reumatismul, rănile superficiale, arsurile de gradul I, acneea, candidoza și alte micoze, spasmele musculare, mătreața, igiena orală, dar și pentru a ține o cură de detoxifiere și a proteja împotriva stresului și a întări organismul sănătos. În funcție de nevoile de tratare care sunt, se alege și se recomandă diferite preparate pe bază de lavandă, tinctură, sirop, cremă, ulei, apă, oțet aromatic, vin, săpunuri, balsam, ceai, infuzie, spirt..

A.B.: Ce v-ați propus prin evenimentul organizat? Cum au apreciat vizitatorii ziua porților deschise, 29 iunie 2017, de la plantația Lavander Angel?

Nicoleta Neagu: Am vrut să împărtășesc bucuria naturii din câmpul violet, am vrut să dăruiesc acel strop de balsam pentru suflet și minte, pentru că eu cel puțin, cred că atunci când inspirăm parfumul florilor de lavandă, ne inspiră și ne energizează spiritual. Am vrut să văd reacția oamenilor în fața frumosului și să preiau din energia lor pentru a continua în alegerea făcută.

A.B.: Care este tipologia clienților dvs? Către ce clienți intenționați să vă îndreptați? Vă adresați în special pieței locale, pieței românești sau și celei internaționale?

Nicoleta Neagu: Nu știu dacă mă adresez numai unor clienți; mă adresez în general oamenilor care iubesc natura, florile și în special lavanda. Pentru clienții care încă nu știu ce se poate face cu lavanda am creat niște pliante cu îndrumări și rețete naturiste pe care le-am înmânat la evenimentele unde am fost prezentă. Deocamdată piața de desfacere a fost locală, produsele fiind comercializate prin intermediul Facebook-ului, dar câteva sortimente din Colecțtia 2017 au trecut pragurile țării! Și eu cred că nu mă opresc aici.

A.B.: Care sunt proiectele și planurile de viitor? La ce produse de suflet ne putem aștepta?

Nicoleta Neagu: Pe viitor avem planuri să ne extindem plantația, să întocmim un proiect pentru a accesa fonduri europene în vederea achiziționării aparaturii de distilat pentru prelucrarea de ulei esențial și a unor utilaje pentru întreținerea și recoltarea lavandei. Mă gândesc bineînțeles și la lansarea unei game de cosmetice doar din ingrediente naturale, cu uleiul de lavandă produs integral de noi la baza tuturor produselor Lavander Angel. Și nu în ultimul rând, am în gând deschiderea unui mic magazin dedicat produselor din lavandă, nimic exagerat, valoarea fiind dată de produsele  expuse într-un mod cât mai original și tradițional.

A.B.: Ca mici producători, ce ați dori să se schimbe în modul în care este sprijinit și perceput agribusiness-ul în România?

Nicoleta Neagu: Deocamdată, fiind mic producator nu sunt în măsura să cer! La mine totul se măsoară în pasiunea și munca pe care o depun.

A.B.: Cum vă pot contacta cei interesați de produsele Lavander Angel? Ați dori să transmiteți ceva cititorilor blogului, persoanelor care vă sunt dragi, publicului larg?

Nicoleta Neagu: Cei interesați pot vizualiza produsele sau o mare parte dintre ele chiar pe Facebook, unde am public și numărul de mobil la care pot să mă contacteze. De asemenea, dacă își doresc, cu un telefon în prealabil, pot să mă viziteze și în mun. Moinesti, pe str. Eremia Grigorescu, nr. 4. Eu cred că toți cei care au achiziționat produsele Lavander Angel au facut parte din echipa care duce acest vis mai departe și de aceea le mulțumesc! Zile minunate și parfumate tuturor!!! 

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.