Invitație la dezbaterea publică: situația hotelului neterminat și statutul dorit pentru Moinești – stațiune balneoclimaterică

Bună dimineața! Așa cum probabil ați observat pe contul meu de Facebook, astăzi are loc o dezbatere publică foarte importantă, despre viitorul Moineștiului. De aceea m-am gândit ca o dată ce va începe, să fac live-blogging de pe telefon și să răspund rugăminților primite de la câțiva cunoscuți care nu pot participa, dar care-și doresc să afle ce se discută.

Până atunci însă, vă invit să vedeți anunțul oficial al dezbaterii publice organizată de U.A.T.-Mun. Moinești și totodată să vă informați alături de mine despre situația hotelului neterminat și statutul dorit pentru Moinești – stațiune balneoclimaterică.

De cum am aflat despre temă, mi-am întrebat echipa și cunoscuții despre ce știu ei despre hotel. Pe scurt, vă pot spune că am aflat că se spune despre hotel că ar fi fost început de compania Petrom, dar o dată cu schimbarea regimului ceaușist, această investiție a fost lăsată de izbeliște.

De asemenea, m-am gândit să fac și-un mic research online să văd dacă există articole despre hotelul neterminat, despre Moinești și izvoare, despre Moinești și turismul din zonă.

Cel mai recent articol l-am găsit pe site-ul Ziarului Evenimentul și este un interviu realizat de Tudor Damaschin cu dl Primar. Prezintă o părere pozitivă despre ceea ce se întâmplă acum în cadrul UAT-mun. Moinești. Am extras pentru blog un frgment care mi-a plăcut, pentru că se potrivește cu o discuție de acum câteva zile, legată de oamenii care „sfințesc” locul. Continuarea o puteți citi aici.

primarul viorel ilie omul care sfinteste locul moinesti

Cu referire la hotelul neterminat, am descoperit un articol pe site-ul Moineșteanul care conține și-un scurt istoric, poze și problemele ivite de-a lungul timpului, intitulat foarte sugestiv,„Hotelul” din Moinești. Cu ghilimele, chiar așa. Pentru că numai hotel nu e. Continuarea o puteți citi aici.

hotelul neterminat din moinesti

După aproape 20 de ani, U.A.T. – mun. Moinești a redevenit proprietară de drept a hotelului. Mai multe despre recâștigarea hotelului puteți citi în articolul de pe site-ul Deșteptarea. Printre căutările mele am dat și de un articol pe care-l putem citi să ne amuzăm. Mie cel puțin așa-mi pare, încă de la titlu: „Moinestiul are un Colosseum… dadaist de poveste”. Puteți să-l citiți și să-mi spuneți cum vă place. 🙂

Cu referire la izvoarele de ape minerale curative, am găsit un articol scurt, care conține și câteva păreri de-ale celor care folosesc apa de aici din zonă pentru a trata diferite afecțiuni. Articolul integral îl puteți citi pe site-ul ziarului Deșteptarea. Sub expresia știați că, am descoperit pe site-ul moineștean Informativ că acum foarte mult timp, Municipiul Moinești fusese declarat stațiune balneoclimaterică de către Ministerul Sănătății și Ocrotirii Sociale, prin Decizia nr. 21192 din 5 iunie 1934, grație calităților terapeutice ale izvoarelor minerale din Parcul Băi. Spre final, vreau să vă reamintesc faptul că În Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Moinești pentru perioada 2014-2020 (disponibilă pe site-ul www.administratie.ro) este prevăzut ca proiect strategic “Înființare bază de tratament balnear și valorificarea izvoarelor cu rol curativ din Municipiul Moinești”.

moinesti turism baza de tratament statiune cu izvoare
Implementarea acestui proiect ar produce pentru comunitatea noastră locuri de muncă, posibilități de agrement/tratament dar și atragerea unui număr important de turiști, pentru că într-adevăr numărul turiștilor care vizitează localitatea este redus în comparație cu potențialul local. Mai multe detalii și sursele fotografiilor din printscreen-ul de mai sus puteți citi aici.

Sper că acum știți mai multe despre Moinești, despre hotelul neterminat și despre scurta istorie ce ar putea lega municipiul nostru de sectorul turismului balnear. Dacă v-au fost de folos informațiile prezentate de mine pe blog, vă invit să le distribuiți celor pe care credeți că-i interesează încercarea Moineștiului de a deveni un actor important pe harta localitaților din România cu baze de tratament balneo.

Pentru a fi la curent cu noutățile despre această temă vă invit să intrați pe pagina evenimentului Moinești se informează și dezbate! creată de echipa AICR Moinești! Dezbaterea are loc la sala de festivități a Primăriei, astăzi, de la ora 11:00. Eu și încă câțiva voluntari AICR vom fi prezenți! Vă așteptăm acolo peste câteva ore!

Anca Balaban

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.