Mi-am donat părul copilașilor bolnavi de cancer – Susțin campania #LPTro

Probabil mulți dintre voi ați observat deja pe Facebook faptul că mi-am donat părul. M-am tuns și prin gestul meu mi-am dorit să sprijin copilașii bolnavi de cancer. Astfel m-am alăturat practic și nu doar prin advocacy, campaniei #LPTro, un concept nou în România, inițiat la Iași, după un model britanic, de către Ioana-Maria Andrioaie.

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. Dupa acest motto m-am ghidat în ultimii ani și din ce în ce mai mult văd schimbările pe care le atrag datorită gesturilor mele. La fel sper că se va întâmpla și acum. Îmi doresc din tot sufletul ca cele care văd postarea mea – care nu este doar una de susținere, ci în care vă arăt și că am făcut efectiv gestul de a-mi dona părul – să-și doneze și ele părul pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer.

Știu că imaginea contează mult. Știu că…după nunta, din 2012, nu mi-am mai tuns decât atunci când era nevoie, vârfurile. Mă mândream cu părul lung pe care-l aveam. Mi se părea că-mi stă bine. Mi se spunea că-mi stă bine. Pe 18 iulie însă m-am tuns, am reușit să găsesc pe cineva care să fie liberă într-o sâmbătă atât de aglomerată cu nunțile – Monica Bârgăoanu. Monica de obicei tunde la domiciliul clientei, dar atunci am fost eu repede la ea și vreau să îi mulțumesc public pentru că și-a făcut timp să mă tundă. Faptul că a reușit să mă strecoare în programul ei m-a ajutat să pot ace lobby pentru campania LPTro în cadrul FilMoFest Moinești 2015. A fost foarte emoționant să le vorbesc celor prezenți despre cauză și sunt sigură că dacă i-am făcut să simtă durerea prin care trec părinții care au copilașii bolnavi de cancer ei vor rezona și vor fi alături de cei care donează păr sau bani pentru confecționarea perucilor.

Acum am părul scurt, aproape până la umeri, dar sunt foarte fericită cu noua mea tunsoare. Nu pentru că-mi stă bine. Ci pentru că undeva, părul donat de mine va bucura un copil cu care viața este nemiloasă.

Sunt alți copii care plâng când văd cum le cade părul, plâng când se văd în oglindă că nu sunt la fel ca toți copiii de vârsta lor. Ei își pierd părul în timpul chimioterapiei, tratament dur care poate dura luni și ani de zile. Dar pe lângă asta, își pierd și încrederea că se vor face bine, încrederea că vor învinge boala, încrederea că pot fi normali. Pentru ei am ales să mă tund. Nu pot să le dau sănătate, deși dac-aș putea, nu aș ezita. Dar măcar să le redau zâmbetul, încrederea că cineva este alături de ei, pot. Și-am ales fără ezitare să mă tund. Mă gândesc că poate ăsta va fi cel mai frumos gest făcut de mine, dacă peruca care se va realiza și din părul meu va ajunge la o fetiță care-și va recăpăta încrederea în ea și forța de a lupta cu cancerul. Sper din toată inima că la oricine-ar ajunge, să simtă o stare sufletească liniștitoare, pentru că în lupta pe care-o poartă nu-i singur/ă.

Oricum, e dureros pentru mine să vorbesc despre cancer. Am să povestesc pe blog poate…o înfrângere recentă. Dar nu mă voi demoraliza și voi lupta atât cât pot pentru cei care au nevoie. Pentru ei voi fi mereu prezentă. Cu un gând bun, susținere morală și chiar pentru organizarea de strângere de fonduri pentru tratamente.  Vă mulțumesc tuturor pentru gândurile bune și pentru mesajele multe pe care le-am primit după ce mi-am anunțat gestul pe facebook. Nu fac nimic special, așa că laudele și felicitările voastre merg către copilașii care continuă să lupte cu cancerul, care nu-și lasă moralul la pământ doar pentru că le cade părul din cauza tratamentului agresiv, care continuă să trăiască pentru ei, pentru viață, pentru familie și pentru cei ca ei…

inainte-dupa-doneaza-par-moinesti-filmofest2015-anca-balaban

Știu că am multe cititoare sau prietene care au părul foarte lung. De aceea postarea mea de acum este un apel către voi. Dragelor, vouă vă crește părul ușor, chiar dacă trebuie să așteptați, tot vă crește, pentru că sunteți sănătoase și nu aveți probleme grave de sănătate. Și puteți face o faptă bună pentru copilașii care din păcate, în loc să aiba păr, au griji, au lupte de dus cu cancerul. Sănătate nu le putem dona, însă măcar putem face ceva pentru ei ca să nu se mai simtă demoralizați când se privesc în oglindă. Părul donat poate fi drept, ondulat, cârlionțat, vopsit atât timp cât culoarea este una cât mai naturală. De asemenea, se acceptă și codițe ce au fost secționate cu mult timp în urmă, dar au fost păstrate în condiții favorabile. Cele dintre voi care nu au părul suficient de lung pentru a-l tunde, pot ajuta cu donații în bani. Acestea sunt necesare pentru a plăti costurile mari ale realizării perucilor ce vor fi apoi oferite gratuit copilașilor bolnavi. Sper din tot sufletul că veți realiza că nu e o schimbare atât de mare să renunți la 17 cm de păr în favoarea copilașilor care nu mai au deloc. Cât despre ceea ce trebuie să faceți efectiv, părul trebuie spălat și uscat bine înainte, prins cu un elastic sus, împletit, prins cu un elastic jos și apoi secționat deasupra elasticului de sus. Puteți chiar să vă fotografiați așa cum am făcut și eu, înainte, după împletit, după tuns și să postați fotografiile pe conturile voastre de Facebook provocând astfel prietenele care au părul lung să doneze și ele. Despre șuviță vreau să menționez că trebuie așezată după tuns într-o pungă sigilabilă curată sau o punguță normală, doar să fie bine înnodată. Pe punguță puteți lipi un bilețel post it cu numele și prenumele și un număr de telefon ca să vă pot contacta. Făceți-le o bucurie copiilor care au cancer și implicați-vă! Perucile realizate o să fie distribuite gratuit celor mici.

colaj-inainte-dupa-tuns-lpt-moinesti-donez-par-anca-balabanCu mine puteți lua legătura dacă sunteți din Moinești sau din împrejurimi și dacă vreți să donați păr pentru copilașii care nu mai au din cauza tratamentului. Eu vă pot ține la curent în legătură cu saloanele partenere sau alte modalități prin care vă puteți implica local.  

Mă puteți contacta telefonic la 0757-253-214 sau pe mail ancaoffice90@gmail.com sau pe contul personal de Facebook Anca Balaban Popa Iscu.

Mai apoi mă voi ocupa ca toate șuvițele strânse după o perioadă mai mare de timp, sau când se vor aduna 7-10 șuvițe, să le trimit la Galați unde, cu ajutorul d-nei Stela Chiriloiu, fondatoarea peruci.ro, va fi confecționată manual fiecare perucă. Vă țin la curent.

PS: Toate detaliile proiectului sunt disponibile în pinned post-ul de pe pagina oficială de facebook LPT (https://www.facebook.com/LPTIasi ).

Distribuie și tu articolul pentru a ajuta la promovarea campaniei #LPTro!

Anca Balaban

6 Comments

  1. Felicitari,Anca! Este un gest minunat.Sunt mandra ca si fetitele mele au rezonat cu tine.Delia si`a propus sa renunte la parul ei de cand a primit invitatia ta la acest eveniment.Iar cea mica,Alexandra ,isi pastra codita ei tunsa de vreo 3 anisori si ne`a uimit cand a hotarat si ea sa doneze codita ei ,la care tinea foarte mult.Ma bucur ca au facut acest gest si imi intaresc convingerea ca ,am facut treaba buna,ca si parinti. Succes in toate! :* :*

    • Ce dragut! Ma bucur mult ca in urma invitatiei mele s-a decis, ma bucur ca pot astfel sa dau un exemplu bun celorlalti. Asta imi arata ca misiunea asta nu e imposibila si vom putea impreuna sa facem macar cativa copilasi mai fericiti.
      Abia astept sa ne revedem! Pupici! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.