Octombrie — luna dedicată promovării luptei împotriva cancerului la sân

Aproape 90% dintre româncele care au fost depistate cu cancer de sân au aflat despre boala lor abia într-o fază avansată, ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire ale acestora, avertizează medicii.

stop cancer la sanProbabil multe dintre voi știți deja că luna octombrie este luna dedicată promovării luptei împotriva cancerului la sân.

De aceea m-am decis să scriu și eu, pentru că mi se pare îngrijorătoare situația și… chiar am aflat de la mama despre o cunoștință care a aflat că are cancer la sân într-o fază nu foarte avansată. Îmi doresc din toată inima să depășească boala și de altfel, asta le doresc tuturor celor care au aflat că suferă de cancer la sân.

Citind despre prevenirea cancerului la sân diverse broșuri sau articole de pe internet, am spus că nu ar strica să scriu și eu aici pentru că știu cât de multe fete de-o seamă mă citesc și-aș vrea să le transmit astfel un mesaj: prevenirea începe cu propriile noastre obiceiuri sănătoase pe care le avem în rutina zilnică – cum ar fi menținerea unui stil de viață activ, limitarea consumului de alcool și o dietă cât mai sănătoasă.

Statisticile spun despre cancerul mamar că este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer, una din 8 femei confruntându-se de-a lungul vieții cu această afecțiune. Se cunoaște și că este cu atât mai agresiv atunci când apare la o vârstă mai tânără și că evoluează mult mai repede decât atunci când apare după vârsta de 40 de ani. Poate fi vindecat mai ales atunci când este diagnosticat din timp, în fază incipientă, la dimensiuni sub 1 cm.

Și pentru că această formă de cancer nu produce nici durere și nici nu se manifestă prin alte simptome, decât în faze târzii, trebuie să urmăm cei 4 pasi pentru combatere:

1. Autoexaminarea – trebuie să o efectuăm o dată pe lună, după menstruație și constă în palparea și examinarea propriilor sâni pentru a vedea dacă simțim noduli sau umflături. Dacă veți constata cea mai mică modificare, trebuie să apelați la medicul specialist. 

În fiecare zi intrăm pe Facebook să vedem ce notificări avem. Sau pe Instagram să vedem cine, ce fotografii a mai apreciat. V-ați pus problema cum ar fi dacă am verifica la fel de des și dacă suntem sănătoase? Dacă uităm să ne verificăm profilul de Facebook sau Instagram, nu se întâmplă nimic. Însă lucrurile nu stau la fel când vine vorba de sănătatea sânilor. Îmi pare rău că abia acum am conștientizat treaba asta. Așa că, gata! Mi-am propus ca să-mi iau puțin din timpul pe care îl petrec zilnic online și o dată pe lună să îmi autoexaminez sânii. Cred că asta puteți face și voi dragele  mele. Încercați să vă creați obiceiul acesta, pentru că numai așa veți ajunge să știți cum ar trebui să arate și să se simtă. Puteți chiar să setați o alarmă pe telefonul mobil pentru a vă reaminti.

Dacă aveți nevoie de sfaturi pentru a face acasă examinarea completă a sânilor, aici găsiți un ghid care vă vine în ajutor:

www.casiopeea.org/file/Autoexaminarea_sanilor.pdf

2. Vizita la medicul specialist – La vârsta adultă, vizita la medicul specialist este recomandată anual sau ori de câte ori observați o mică schimbare la nivelul sânilor.

3. Ecografia mamară – Femeile cu vârsta până la 40 de ani trebuie să efectueze o ecografie mamară pe an: este un test de rutină cu scopul de a descoperi foarte devreme orice nodul, chiar înainte de a fi palpabil. Ecografia mamară este neinvazivă și nedureroasă si poate fi înlocuită, după 40 de ani cu mamografia. 

Din păcate, până acum nu am fost conștientă că i se poate întampla oricărei femei să sufere de cancer la sân și că un simplu control le-ar putea salva viața. Acum, mai ales că sunt mamă, și îmi doresc să-i fiu alături Măriucăi cât mai mult timp, m-am gândit că ar fi cazul să țin cont de aceste lucruri. Și vreau și să știu că mama mea este bine. Așa că eu am să-mi planific o ecografie mamară ca să aflu că sunt bine! Și-o să-i spun și mamei  mele să-și facă timp pentru o mamografie.

portret de mama si fiica anca si maria balaban

4. Mamografia – Femeile cu vârsta peste 40 de ani trebuie să efectueze o mamografie (bilaterală sau unilaterală) la interval de 1 sau 2 ani, în funcție de antecedentele patologice personale sau familiale, pentru a descoperi orice leziune, tot înainte de a fi palpabilă. 

Tu ți-ai examinat sânii luna aceasta? Ai fost să faci un screening mamar anul acesta?

Dacă doresti, amintește-le prietenelor tale că ar trebui să facă și ele același lucru distribuind postarea mea.

Anca Balaban

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.