Omagiu muzical lui George Enescu la Tescani

Astăzi am un anunț foarte important de făcut, mai ales pentru iubitorii de muzică pentru suflet care-mi citesc blogul, pentru că în continuare vor afla informații despre câteva evenimente speciale care-și propun să fie totodată un omagiu pentru marele George Enescu și să ne facă să vedem de ce într-o societate atât de săracă în modele este cu adevărat importantă participarea noastră la programele culturale în promovarea creației muzicale  și a artei interpretative pe termen lung.

Asociația Noesis Enesco – Arts et Culture, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” organizează Întâlnirile Muzicale Internaționale „George Enescu” – proiect cultural de amploare, ajuns la cea de-a treia ediție, prin care George Enescu este adus să fie ”pe înțelesul tuturor”.

Și vestea bună este că intrarea este liberă pentru toți cei care doresc să participe la eveniment și bucuria este garantată.

Personal, mi-a atras atenția programul care este pregătit la Secția Muzeului George Enescu de la Tescani, adică de-aici de-aproape de Moinești, unde vor avea loc 3 evenimente care vor crea o oază de rafinament muzical, susținute în perioada 19-30 august:

1)    sâmbătă, în data de 19 august 2017, de ziua nașterii lui George Enescu, în semn de omagiu adus marelui nostru compozitor, de la ora 17:30 are loc Expoziția taberei internaționale de pictură și un Recital de lied și operă dedicat muzicii vocale universale, de la perioada barocă până la cea contemporană, susținut de stagiarii Master Class-ului organizat sub îndrumarea mezzo-sopranei Viorica Cortez și pianistei Alina Pavalache.

2)    duminică, 27 august 2017, când de la ora 17:30 are loc un Spectacol final cu arii și lieduri franceze și lucrări din creația lui George Enescu, susținut de participanții la Master Class-ul organizat sub îndrumarea sopranei Leontina Văduva și pianistei Alina Pavalache, în regia artistică a dnei Anda Tăbăcaru Hogea.

3)    miercuri, 30 august 2017, când de la ora 17:30 are loc un Concert Extraordinar care se bucură de îmbinarea a trei arte – muzică, literatură și pictură, dar și de prezența deosebită a unor nume de referință ale culturii românești, din zone culturale diferite, avându-i ca protagoniști pe  soprana Leontina Văduva, a pianista Alina Pavalache, editorialistul Sever Voinescu și pictorul Mihai Sârbulescu

Așa cum am mai spus, intrarea este liberă la toate evenimentele organizate, și în plus, sâmbătă, 19 august, accesul vizitatorilor este gratuit și în interiorul Casei Memoriale Rosetti-Enescu.

Chiar sunt încântată de acest program muzical de excepție și sper ca programul să-mi permită să particip, să scap de acele lucruri pe care trebuie să le fac și să beneficiez de momente de bine și liniște.

În plus, mi-ar prinde bine o plimbare locală la fostului conac al renumitei familii boierești Rosetti-Tescanu, la care nu am mai fost din generală, desi este atât de aproape de noi. Pentru cei care nu-s din zonă și care nu știu,  locația este într-un frumos parc dendrologic, pe colinele satului Tescani. Legătura locului cu George Enescu este dată de povestea de dragoste cu Maria Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu. Marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumusețea peisajelor.

Sper ca invitații evenimentelor să trezească sentimente de înaltă ținută, care să reușească să inspire participanții, iubitorii de muzică, localnicii și nu numai, să aprecieze aceste întâlniri muzicale ca pe un izvor de liniște și eleganță.

Dacă v-am stârnit interesul, vă invit să vedeți și care este tot programul pregătit pentru Festivalul Internațional “Enescu – Orfeul Moldav”, care urmează să se desfășoare în perioada 29 august – 2 septembrie 2017:

Închei prin a vă transmite un mesaj de suflet, citat din George Enescu: „Sfatul pe care-l dau tinerilor e cuprins în următoarele puncte: cunoașteți posibilitățile proprii; muncește rațional; dezvoltă în tine autocontrolul.”

Anca Balaban

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.