Pledoarie pentru orașul natal

Imaginea moineștenilor despre orașul nostru este aproape exclusiv neutră sau uneori chiar negativă, lucru care m-a nemulțumit de multe ori. De aceea astăzi m-am decis să scriu o pledoarie pentru orașul meu natal.
E ușor să te simți blocat într-un oraș relativ mic. Dar la fel de bine te poți simți blocat într-un oraș mare. Depinde de tine să treci peste unele momente, să știi să acționezi și să fructifici o oportunitate care îți iese în cale, să știi să faci alegeri bune pentru tine, indiferent de orașul în care locuiești.
Depinde de tine să faci tot ceea ce îți place, tot de ce ești capabil, tot ce visai că o să devii când vei fi mare, indiferent de orașul natal.
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că ție de fapt nu îți place locul de muncă pe care îl ai. Fă mai mult, acționează să-ți schimbi jobul. Orașul în sine nu te poate ajuta, tu trebuie să știi să cauți, să cunoști persoane, să fii informat ca să afli din timp. Indiferent de oraș!
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că de când te afli acolo, ai avut parte numai de obstacole. Ar trebui să apreciezi că ai primit o lecție de viață, să înveți din hopuri și să încerci să continui. Obstacole pot fi indiferent de oraș, fii realist!TEDxDubai_Good_Citizen_Manifesto
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că de fapt nu ai avut ocazia să te aventurezi în locurile interesante pe care poate le are de oferit dar tu nu le-ai descoperit. Călătorește în împrejurimi! Începe să faci lucruri care-ți plac. Indiferent de oraș!
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că nu ai evenimente interesante la care să participi numai pentru că de fapt nu găsești tu evenimente care să-ți stârnească curiozitatea. Încearcă să participi la cele despre care afli. Încearcă să organizezi chiar tu, poate așa ai reuși să atragi alături de tine oameni care simțeau lipsa unor astfel de activități. Preia inițiativa. Nu sta cu mâinile în sân, gata de comentarii fără să pui mâna să faci ceva. Indiferent de oraș!
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că nu ai la dispoziție atât de multe magazine cum vezi în marile orașe. Încearcă să descoperi producătorii locali de fructe și legume proaspete și cât se poate bio, sau chiar încearcă să descoperi persoanele pasionate de lucru de mână care adesea fac niște minunății de hăinuțe sau accesorii. Încearcă să cunoști mai bine producătorii locali. Unii sunt chiar dispuși să te învețe să-ți faci și tu diferite lucruri. Oricum până la urmă nu este despre cantitate, ci despre calitate.
Nu spune că nu-ți place orașul numai pentru că nu găsești loc de parcare. Ai putea să lași mașina mai departe de locul în care trebuie să ajungi și să te plimbi până acolo. Așa ai mai avea ocazia să faci o scurtă plimbare și să remarci locurile prin care treci.
Nu e de ajuns să fii introvertit și să comentezi pe marginea oamenilor care nu ți se par prietenoși. De când nu ți-ai mai salutat vecinii? De când nu ai mai zâmbit colegilor? Mai bine-ar fi să preiei inițiativa, să faci tu primul pas, să nu fii atât de introvertit și să lași oamenii să te descopere. Știi de citatul din Ce ne spunem când nu ne vorbim (Chris Simion) „Fiecare om, dacă este atent, are în viață o întâlnire care îl marchează, poate chiar mai multe.”?
Nu e de ajuns să fii cârcotaș și să comentezi pe marginea lucrurilor care nu-ți plac. Mai bine-ar fi să preiei inițiativa, atât cât poți și-ți este permis și să începi o schimbare. Știi de vorba „Schimbarea începe cu tine” sau de memorabilul citat a lui Gandhi care spune „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”?
Mi-aș dori ca fiecare persoană să fie măcar puțin mai mândră și mai „îndrăgostită” de orașelul natal. Măcar puțin. Spun asta pentru că totusi, mulți dintre cei care susțin că nu sunt încântați, deși măcar ar putea pleca către alte orașe care să le ofere alte oportunități și alt mediu de viață pe care și le doresc, decid să rămână și să locuiască în orașul natal. Și tot ei, dacă-au rămas, devin ignoranți cu privire la ceea ce ar putea să li se pară încântător. Și e păcat să nu vezi partea plină a paharului cum se spune, indiferent cât de plin este.
Cu toții ne dorim să călătorim, să vedem cât mai multe locuri deosebite. Important este ca măcar din când în când să deschidem ochii și să privim chiar în jurul nostru.
colt de moinesti aprilie 2014 foto tudor ghiocPersonal, în Moinești m-am născut, aici am învățat de toate, am avut parte de dascăli minunați, de la grădiniță până la liceu, aici am înțeles ce înseamnă tradițiile și cât de importante sunt, aici am descoperit oameni frumoși și sănătoși moral. Îmi place să mă plimb pe dealurile din jurul Moineștiului, să admir panorama din parcul de pe Osoiu, să merg la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, să merg la bunici sau să-mi văd școala și liceul unde-am învățat din când în când.
Moinești este un oraș simplu și liniștit în care poți trăi și te poți bucura de viață, dacă chiar îți dorești asta și pretențiile tale nu sunt exagerate. Pentru că până la urmă, Moineștiul oferă de toate: distracție, recreere, odihnă, educație, cultură, spirit civic, istorie, muncă și evoluție.
Îndemnul meu este, indiferent dacă v-ați născut în Moinești sau nu, dar locuiți aici, să începeți să schimbați ceea ce nu vă place, cu pași mici, dar siguri. Pentru început este de ajuns și să nu mai treceți indiferenți pe stradă și să încercați să vedeți frumosul din lucrurile simple!

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.