Povestea AICR Moinești

Îmi doream mai demult să scriu aici pe blog despre un proiect de suflet, despre un proiect care a luat naștere acum ceva timp și despre care aș putea spune că evoluează încet, dar sigur. Și-acum, presată de unele rapoarte pe care vreau să le fac ca să-mi dau seama de impact, m-am gândit că este momentul prielnic să scriu Povestea AICR Moinești. Probabil mulți dintre prietenii mei și dintre cunoscuți așteptau să afle mai multe. Unii știu deja, alții au devenit AICRiști așa cum ne place să ne spunem. Alții știu prea puține, pentru că nu i-am lăsat să facă prea multă legătură între mine ca persoană și AICR.

Acum vreau doar să vă spun așa: Ambiție, Initiativă, Creativitate, Responsabilitate… acestea sunt cuvintele din povestea pe care fiecare voluntar o spune atunci când este întrebat „Ce-i AICR?!”.

Este acronimul pentru Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă, ONG-ul pe care l-am fondat alături de Cristi și Andrei, aici în Moinești.

Dar mai bine hai să rămânem la AICR și la simplitatea cu care spunem totul într-o secundă.

Din decembrie 2014 încoace, când cutiile frumos împachetate din campania ShoeBox au umplut sediul nostru până la tavan și mai apoi au înseninat chipurile copiilor pe care altfel Moșul i-ar fi uitat, a început să apară în mintea noastră ideea că poate ar fi cazul să facem ceva mai mult. Ceva mai mult decât o strigare către moineșteni.

O responsabilizare pe termen lung. Ceva să mai schimbe mentalitățile. Așa povestea AICR a început să prindă contur.

În ianuarie, după câteva nopți de gândire, am găsit numele care să spună tot ceea ce ne doream noi în jurul nostru – O Comunitate cu adevărat Responsabilă. După, am făcut primele demersuri și consultări cu prieteni care știu mai multe pe parte de juridic și în paralel, treptat, peste 30 de voluntari s-au alăturat asociației, toți fiind motivați de dorinta de a da viață inițiativelor frumoase din comunitate și de a ajuta. Prin aprilie am devenit legali și vreau totuși să vă spun că nici până atunci nu am stat deloc.

Din ianuarie și până acum, am concluzionat că de fapt, mămicile din Moinești și împrejurimi ne știu deja și vin la fiecare Șuetă dedicată lor, și desigur, fiecare pui de om e mai bogat acum cu un pui de pom. La început de an, de Ziua Moineștenilor Minunați, am mulțumit tuturor celor care s-au implicat în anul precedent în acțiunea ShoeBox Moinești 2014, care a avut un impact pozitiv asupra zonei Moineștiului. De-atunci CitiM în fiecare lună, fie la Bibliotecă, fie în școli și grădinițe sau chiar în parcuri. În martie am ajutat un caz special al unei mămici moineștence cu sprijin financiar în lupta împotriva cancerului. Luna asta însă, cu multă durere în suflet, am sprijinit copilașii și soțul doamnei să treacă peste înfrângerea pe care au suferit-o. Și sâmbăta aceasta vom fi solidari din nou cu ei și cu durerea prin care trec după pierderea mamei lor și vom ține un moment solemn în cadrul crosului caritabil care va avea loc în Parcul Băi de la ora 9 dimineața. De Paște, am dăruit Speranță familiilor care aveau nevoie și, pentru copiii triști, am adus zâmbete de 1 Iunie. Ne-am alăturat tuturor oamenilor care-au ținut Ora Pământului și am pregatit artificii cu dorințe pentru moineșteni, deși vremea ne-a fost potrivnică. De Ziua Mondială a Cărților pentru Copii am deschis Cufărul poveștilor la Gradiniță. Am sărbătorit cu activități deosebite Săptămâna Națională a Voluntariatului la Moinești. Seminariile, lecturile publice, lansările de carte și întalnirile cu scriitorii au fost cele care-au adus moinestenii mai aproape de lumea voluntariatului. Cu drag pentru împrejurimile frumoase, am mers în drumeție la Cetatea Dacică însetați să cunoaștem mai multe despre istoria mai puțin cunoscută a locurilor noastre. Și pentru prima dată, Ziua Universală a IEI nu a trecut fără să fie sarbatorită așa cum merită la Moinești. Ne-am bucurat nespus să avem alături o mulțime de moineșteni la FilMoFest 2015, să-i simțim dornici de a se relaxa într-o atmosferă plăcută, la un film, sub cerul înstelat. Iar acum, la început de lună, știți deja, Moinești aleargă pentru Spitalul Copiilor!

Cu siguranță, povestea AICR nu a ajuns la final și în mare parte, voi, prietenii noștri, voi moineștenii care ne-ați raspuns la fiecare apel și ați spus „prezent” la fiecare initiativă a noastră, sunteți răspunzatori pentru acest lucru. Suntem parte a unei comunități care vrea și care poate să se schimbe în bine și speram din suflet să îmi / ne fiți alături și în initiativele ce vor urma! Pentru că vor mai fi multe și toate vă au în prim plan pe voi! Vă mulțumesc, vă mulțumim!

Anca Balaban, Fondator și Președinte AICR, Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă

aicr care de vizita online site facebook

Site: http://initiativele-comunitatii-responsabile.ro/

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/initiativepentruocomunitateresponsabila

Hastaguri: #AICRinactiune #voluntarAICR #AICRmoinesti

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.