Povestea Soarelui

De cand cu organizatul petrecerii de ziua Mariei, caut tot felul de lucruri despre soare pe internet. Așa am dat acum peste un desen animat foarte tâlcuitor, povestea soarelui, o fabulă veche scrisă de Esop, care îmi este cunoscută încă de la grădiniță. Tare mi-ar fi plăcut să găsesc un desen animat în limba română, să i-l pot arăta Mariei. Până atunci însă, l-am vizualizat eu  și mi-am adus aminte de poveste așa cum ne-a povestit-o doamna educatoare. A fost o lecție minunată și mă bucur nespus că am acum ocazia acum să v-o povestesc așa cum mi-o aduc aminte, aici pe blog, mai ales că este foarte interesantă.

Iată povestea:

Într-o bună zi, soarele și vântul se certau din cauză că fiecare dintre ei credea că este mai puternic decât celălalt.
Deodată, văzând un călător pe drum, soarele îi spuse vântului:
«Cred că știu cum să vedem care dintre noi doi are dreptate. Primul care reușește să-l facă pe călător să-și scoată haina va fi considerat cel mai puternic. Uite, eu mă retrag în spatele norului, începe tu!»
Dornic să-i demonstreze soarelui că el este mai puternic, vântul începu să sufle cât putu de tare asupra călătorului. Însă, cu cât vântul suflă mai tare către om, cu atât mai strâns își ținu acesta haina în jurul trupului. În cele din urmă, văzând că omul își strângea haina tacticos, vântul a decis să renunțe.
Atunci soarele a ieșit imediat de după nor și i-a zâmbit cu bunătate călătorului, și spre mirarea vântului, s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Călătorul își descheia haina. Soarele continua să-și trimită din plin razele sale călduroase peste călător, care, găsind în curând că e prea cald pentru a merge astfel pe jos, își dezbrăcă haina.
După ce omul și-a scos haina, soarele îi spuse vântului:
«Vezi, blândețea și prietenia sunt mult mai puternice decât mânia și forța.»
Vântul și-a dat seama de greșeala pe care a comis-o și a învățat o lecție pe care a ținut-o minte toată viața.

fabula soarele  si  vantul  esop

Morala:

Toți oamenii au tendința de crede că ei sunt cei mai buni sau cei mai puternici în comparație cu ceilalți, însă realitatea este alta. Faptele pot demonstra ce poate și cum poate cineva să fie. Totodată, oamenii pot avea relații bune cu semenii atunci când sunt prietenoși, blânzi și respectuoși, evitând dificultățile ce-ar putea fi pricinuite atunci când se impun cu forță, dușmănie și răceală. Trebuie să fim conștienți de faptul că prin vorbele dure și nechibzuite pe care le spunem, nu facem altceva decât să distrugem raporturile pe care le avem cu cei din jur, determinându-i să se comporte la rândul lor necorespunzător și rece cu noi. Doar prin iubirea noastră statornică și însoțită de răbdare și bunătate putem avea parte relații familiale pline de iubire și armonie și prietenii sincere și frumoase.
Iată desenul animat:

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.