Prieteni de pe facebook, să ne salutăm în realitate, pe stradă!

Anca Cover prieteni pe facebook sa ne salutam

Nu credeți că ar fi mai frumos dacă prietenii de pe Facebook ar zâmbi și nu ar evita salutul în viața reală, pe stradă, la cumpărături sau în parc? Eu zic ca da. Și frumos… și o adevărată provocare.

Pentru că până acum, chiar am observat prieteni de pe facebook pe stradă, care parcă evitau privirea sau salutul, din cauza timidității sau cine știe din ce altă cauză. De fapt, am observat multă lume ocupată, cu griji pe cap, care probabil îi fac să-și vadă de-ale lor.

Mie mi-ar plăcea să fim mai deschiși. De asta, mi-a plăcut ideea Elizei cu acest cover drăguț pentru Facebook, care spune esențialul. Și am rugat-o să mi-l realizeze și mie să-l folosesc, să văd ce se schimbă pe parcurs.

De altfel, sunt multe păreri care spun că nimic din lumea virtuală nu e real, că orice prietenie legată acolo e o fantasmă ce nu poate trece testul vieții reale. Și motivația este simplă: oamenii pot fi oricine și orice în online, pot spune ce vor despre ei, despre ceea ce fac, dar mai ales au tentația de a-și “îmbunătăți” aspectul sau caracterul fără a se gândi că totuși e o metodă de a minți.

Sunt, desigur, și oameni care folosesc Facebook cu sinceritate, în mod asumat. Oameni care au aceleași pasiuni și pe Facebook, dar și offline, care povestesc despre ei și despre ceea ce fac cu transparență, care au înțeles că viața nu e pe Facebook, alături de cei 3062 de prieteni, din care cunoști de fapt cel mult 50 pe bune, și nici pe aceia bine.

Acum mulți ani, prin prieteni nu înțelegeam decât gașca de prieteni reali, cu pasiuni comune cu care îmi petreceam timpul liber. Acum, de când suntem în era Facebook, a fi prieten cu cineva nu mai e același lucru. Termenul de prieten, de fapt sensul, s-a schimbat destul de mult încît n-a rămas mai nimic din el. Și dacă e să-mi amintesc, la început, „acceptam prietenia“ doar celor pe care, chiar dacă nu-i cunoșteam, măcar aveam de unde să-i reperez, să-i știu din vedere. Am avut puțini prieteni la început pe Facebook, mai ales că mie nu mi se părea cine știe ce.

Baza petrecerii timpului online pe vremea când eram eu la liceu era yahoo messengerul. Stăteam cu orele pe mess după ce terminam tot ce aveam de făcut seara. Ba chiar și când aveam ceva de făcut, îl foloseam ca să comunic cu toți colegii. Apropo de asta, am doi ani și jumătate de când nu am mai deschis messul. Atât, am mai intrat pe mail, căci contul încă mi-e activ și-l folosesc pentru mail. Cred că o să încerc să mă loghez zilele astea pe el,  de dragul vremurilor de demult și a conversațiilor simpatice pe care le-am avut cu prietenele mele cele mai bune din liceu, de care mi-e dor.

Valul Facebook m-a prins mai ales după ce am început facultatea. 😀 Și cred că de-atunci a devenit rețeaua mea socială preferată. Îmi place că are și opțiunea de messenger. Poate de-asta nici nu am mai folosit yahoo-ul. Revenind la prieteniile de pe Facebook, și acum dau accept pe diferite criterii. Voi cum stați la capitolul prietenilor căpătați de pe internet?

Au mai scris pe tema asta și Madalina Buzdugan, Adrian Benea, Adrian Ciubotaru & Alina Popescu.

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.