ShoeBox Moinești – cadouri de la moineșteni pentru copii

Motto: Dar din dar se face rai, spune o binecunoscută zicală. După același principiu, cutie cu cutie se schimbă realitatea unui copil sărman, în prag de Crăciun.

Dacă un copil este crescut să împartă cu ceilalți, el învață ce înseamnă generozitatea. Eu una, în acest spirit îmi doresc să o cresc pe Măriuca. Și m-am gândit ca alături de alte mămici din Moinești că ar fi bine să ne învățăm copiii să fie generoși și în același timp să facem un gest care va fi foarte apreciat de copilașii sărmani din jurul nostru în preajma sărbătorilor.

1. Ce este ShoeBox Moinești?

Prin #shoeboxmoinesti îmi doresc să ne alăturăm campaniei naționale #shoebox2014. Așadar, pe scurt, ShoeBox Moinești este o campanie locală: moineșteni, cu mic cu mare, strângem cutii de pantofi frumos învelite și umplute cu daruri pe care apoi le distribuim copilașilor de la Centrul Social pentru copii din Lucăcești  și altor copilași nevoiași din Moinești și împrejurimi, pentru a le face o bucurie acum, în preajma sărbătorilor de Crăciun.

În acest scop am creat o pagină de Facebook pentru campanie, prin intermediul căreia voi posta detalii despre campanie, noutăți despre tot ceea ce se donează, poze primite de la voi din momentele pregătirii cadourilor, poze cu cutiile care se strâng, absolut orice informație poate fi de interes, pentru că vreau ca totul să fie transparent și toți cei care se implică să vadă rezultatele bune ale campaniei – zâmbetele copiilor care vor beneficia de cadouri. Pagina este ShoeBox Moinești, vă aștept acolo pentru o comunicare mai rapidă.

Inițiativa mea de a ne alătura campaniei naționale a apărut în mintea mea încă de pe vremea în care eram studentă și mi-am dorit să duc acest obicei și acasă. Inițial îmi propusesem să fac ShoeBox Moinești abia anul viitor când ar fi fost și Măriuca mai mare pentru a avea mai mult timp pentru promovarea offline a cauzei (întâlniri cu elevii, cu liceenii, cu grupurile locale de inițiativă, cu ong-urile locale etc) dar până la urmă am fost sensibilizată când m-am pus în locul copiilor care nu primesc cadouri de Crăciun și mi-am răspuns că această cauză nu merită amânată. Toți copilașii merită cadouri de sărbători pentru a simți bucuria.

Povestea ShoeBox Moinești începe așadar online și îmi doresc din suflet să le dăruim cadouri, hăinuțe, dulciurele, jucărioare, să le arătăm semenilor că dacă există voință se poate face mult bine în comunitatea în care locuim, căci problemele sunt reale, așteptările copiilor există și se amplifică o dată cu venirea sărbătorilor.

2. Cine beneficiază de capania ShoeBox Moinești de Crăciun?

Pentru început beneficiarii vor fi copilașii cu vârste între 0-18 ani de la Centrul Social pentru copii din Lucăcești, dar este de dorit să dăruim cât ai multor copii, așa că dacă aveți cunostință de copii din Moinești – fie institutionalizați, fie în familii sărace și cu probleme reale – care ar putea fi incluși pe listele de destinatari ai acestor daruri, contactați-ne.

3. Cum mă pot implica în această campanie de strângere de daruri?

 • Te poți implica dăruind lucrușoare sau dulciuri sau jucării pe care să le pui în cutiile de pantofi. Îți poți implica și copilașul, îi poți explica ce este ShoeBox, îl poți ruga să aleagă lucrușoarele la care ar putea renunța în favoarea unui copil care are mai multă nevoie de ele și îi poți solicita ajutorul la împachetare. Poți chiar să îl rogi să-i scrie o urare sau să deseneze, pentru a pune desenul în cutie. Îți poți implica și prietenii de familie, colegii de serviciu sau vecinii, le poți spune despre ShoeBox, le poți spune că tu ai pregătit o cutie cu cadouri și le poți sugera să facă și ei la fel.
 • Te poți implica răspândind în cercul tău de prieteni acțiunea ShoeBox Moinești. Anunță-ți familia și prietenii apropiați și puteți pregăti împreună cutii cu cadouri. Poți să faci poze în timp ce pregătești cadourile și să le postezi pe net iar la descriere să folosești hashtag-ul #shoeboxmoinesti și hashtag-ul #shoebox2014.
 • Te poți implica răspândind vestea că ne organizăm și noi moineștenii să facem cadouri, pe Facebook sau pe blog, dacă ai un blog. Poți să distribui ceea ce postăm pe pagina special dedicată campaniei.
 • Te poți implica spunându-mi cazurile sociale pe care le cunoști pentru a face un gest care va fi foarte apreciat de copilașii sărmani.
 • Te poți implica dăruind timpul tău prin ajutorul dat la sortarea cutiilor pe categorii (băieți, fete, vârste). Sortarea o vom face după ce se va încheia campania de colectare a cutiilor.
 • Te poți implica dăruind timpul tău după ce se va încheia campania de colectare a cutiilor, atunci când vom merge la copii să le dăruim cutiile cu cadouri.
 • Firmele moineștene care doresc să se implice vor avea de asemenea de câștigat: promovare online pe pagina de Facebook a campaniei, pe blog, îmbunătățirea reputației în comunitatea moineșteană, pentru că mulți moineșteni sunt părinți și, prin urmare, cu deschidere specială pentru problemele copiilor sărmani. Astfel, implicarea firmei poate fi adusă la cunoștința publicului prin promovarea numelui.

4. Pasul 1: de ce ai nevoie?

 • o cutie goală de pantofi (corpul si capacul) în care vei așeza ceea ce vrei să dăruiești (pungile de cadouri riscă să se desfacă în timpul transportului și sunt și mai greu de stivuit)
 • hârtie de împachetat cadouri (copilașii primesc rar cadouri, de aceea este ideal să le învelim frumos astfel încât bucuria provocată să fie și mai mare)
 • foarfeca/cutter (pentru a decupa hârtia de împachetat)
 • bandă transparentă adezivă (scotch pentru a lipi hârtia de împachetat)
 • timp pentru sortarea lucrurilor din casă pe care vrei să le dăruiești și/sau bani pentru cumpărăturile lucrușoarelor pe care vrei să le așezi în cutia de pantofi
 • răbdare ♥♥♥

5. Pasul 2: ce să pui în cutie?

Poți pune în cutia ambalată frumos tot ce intră, tot ce vrei și ce crezi că i-ar trebui unui copil de vârsta și genul pentru care ai vrea să ajuți și să bucuri prin cadoul făcut. Pe cutie lipește un  bilețel, o etichetă sau un post it pe care să scrii de exemplu băiat 16-18, fată 10, unisex 10-12, ca să ne fie mai ușor la înmânarea cadourilor. Inscripția trebuie să fie vizibilă.

 • dulciuri (ex.ciocolată, biscuiți, napolitane), dar atenție să NU pui ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
 • articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, pixuri, stilouri, un penar, cărți de povești, cărți de colorat, un ghiozdan, sau orice altceva
 • jucării (care să încapă în cutie)
 • produse de igienă personală: periuță și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, etc.
 • articole de îmbrăcăminte: o căciulă, un fular, mănuși, ciorapi groși, sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat, dar care să arate bine, să nu fie rupt, pătat sau deteriorat
 • o felicitare de Crăciun sau un bilețel pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine

Va încurajez să puneți o felicitare de Crăciun sau chiar un desen făcut de copilașul dvs, pe care să scrieți o vorbă bună, un gând de încurajare, o urare din suflet, pentru că nu știu câți dintre copiii de la centru au primit vreodată o felicitare sau un bilețel.

După ce ați pregătit tot ceea ce doriți să puneți în cutie, închideți cutia pentru transport. Fie ca faceți asta cu o panglică stransă bine, sfoară, bandă adezivă – cutia trebuie să fie bine închisă.

6. Cine colectează în Moinești cutiile cu daruri?

De colecta cutiilor cu daruri pentru copii din Moinești mă voi ocupa chiar eu împreună cu soțul și prietenii  noștri care s-au oferit să ne ajute, însă, vă spun sincer că nu m-aș fi apucat de campanie dacă nu aș fi avut susținerea soțului și a grupului local de inițiativă al mămicilor din Moinești. Pe această cale chiar vreau să le mulțumesc. De asemenea, mulțumesc Luminiței Malanca care a fost foarte amabilă și a făcut afișul campaniei noastre locale.

campanie shoebox moinesti cadouri in cutii de pantofi de craciun

7. În ce perioadă se colectează darurile?

3 decembrie – 19 decembrie 2014

8. Unde se pot aduce cutiile cu daruri pentru copiii?

Vom strânge toate cutiile pe care le pregătiți la sediul firmei NextGen Communications Moinești, adică la parterul blocului Select 3, scara A (str. Tudor Vladimirescu, nr. 104, în spatele fostului sediu al băncii Carpatica).

9. Ce se va face cu darurile strânse?

După ce a trece perioada de colectare a darurilor, ne vom organiza astfel încât cei care au contribuit cu daruri să meargă alături de noi între 19-21 decembrie să înmânăm cutiile cu cadouri copiilor nevoiași.

După ce trec sărbătorile, voi reveni cu un raport al campaniei ShoeBox Moinești. De aceea, vă rog ca atunci când aduceți cutiile cu cadouri să sunați la unul din numerele scrise pe afișul campaniei și totodată să vă completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna, pentru ca să putem să vă dăm de știre mai apoi despre unde și la cine a ajuns cutia voastră.

Spor la pregătirile de sărbători, și nu uitați – nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri și alte lucruri, dar vom învăța, în timp, să ne gandim la ceea ce avem și nu le ceea ce ne mai dorim. Vom învăța să prețuim perna pe care ne odihnim capul seara sau fularul de la gât. Nu toți au norocul nostru. De-asta îmi doresc ca de înainte de Crăciun să fim mai buni și să împărțim ceea ce avem cu cei mai puțin norocoși.

Moinești, let’s ShoeBox together this december!!!

— Pentru orice fel de nelămuriri, sugestii sau propuneri legate de campanie, vă rog să mă contactați folosind adresa de e-mail hello@ancabalaban sau telefonic la 0757.253.214 —

Anca Balaban

Anca Balaban

7 Comments

 1. Felicitari pentru initiativa si spor la colectat daruri! Sunt sigura ca se vor aduna cadouri frumoase care vor aduce multa bucurie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.