Susțin campania națională de prevenire a cancerului de col uterin

Mă alătur inițiativei lansate de JustAD și Clinica Elginmed. Am stat de vorbă cu Mădălina acum câteva zile și mai apoi am citit și statisticile legate de cancerul de col uterin și mi-am zis că e neapărat să susțin cumva campania de informare. Și ca să vedeți de ce sunt eu îngrijorată, vreau să vă spun că la nivel statistic, cazul României este foarte trist, întrucât țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În medie, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin câte nouă femei în fiecare zi, iar șase din ele mor. Acesta este motivul pentru eu și celelalte bloggerițe din București, Sibiu și Iași, împreună cu câteva persoane publice și redactori-șefi ai unor publicații citite de femei am început campania de promovare cu un teasing în care fiecare dintre noi am postat pe 30 septembrie pe conturile personale câte o fotografie în care purtam culoarea turcoaz însoțită de hashtagurile: #poartaturcoaz și #staifaragrija, #poartăturcoaz și #staifarăgrijă. Astăzi, pentru a doua zi, pe 1 octombrie, ne-am propus să postăm pe bloguri, de ce am purtat turcoaz cu o zi înainte, în același timp cu articolele care vor apărea în presă.poarta turcoaz campanie lupta impotriva cancerului (2)

Am purtat turcoaz pentru că îmi place culoarea și pentru că am vrut ca alături de celelalte persoane care vor umple Facebook-ul de turcoaz să fiu și eu. Și să lansez astăzi un apel, așa cum fac de obicei în octombrie, când se demarează cele mai importante proiecte de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul. Faptul că ieri chiar am purtat turcoaz este un gest pe care l-am făcut pentru că mi-am dorit să fac ceva responsabil – să susțin un demers curajos și benefic pentru toate femeile din România. Și chiar consider a fi foarte important ca bloggerițele, sau în general persoanele cu influență, să înteleagă ca și acțiunile de acest fel ar trebui să facă parte din viața lor, pentru a susține campaniile și lucrurile pozitive care se întâmplă și care trebuie să ajungă la cât mai multă lume. Cred că invitația adresată femeilor să participe la o conferință despre prevenirea cancerului de col uterin în trei dintre marile orașe ale țării va induce un semn, un impuls pentru toate, astfel încât prin implementarea proiectului se va contribui pe termen lung la o informare și o prevenție mai bună, și evident la o statistică mai puțin îngrijorătoare pentru România. Sper din  tot sufletul ca această campanie să devină un proiect de durată, căci iată, ajunsă la cea de-a doua ediție, deja a responsabilizat 400 de participante la prima conferința și 1000 de femei din București și din toate colțurile țării au beneficiat de consultație gratuită și o reducere considerabilă la screening.

Și acum, după explicația mea, vă invit să aflați tot ce trebuie să știți despre campanie:

Cine se ocupă de această campanie de informare adresată femeilor? — coordonatorii campaniei sunt  JustAD și Clinica Elginmed.
Pe ce informații se pune accentul? — prin grija coordonatorilor și cu sprijinul nostru, vrem ca toate cele care vor avea contact cu informațiile campaniei să înțeleagă că lupta împotriva cancerului de col uterin începe cu prevenția, cu informarea – adică chiar cu prezența la conferința care va avea loc simultan în București, Sibiu și în inima Moldovei, la Iași. Din păcate, simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente și, de cele mai multe ori, acesta ajunge să fie diagnosticat într-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importantă testarea periodică, în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase.
De ce s-a inițiat campania „Alege Viața”? — scopul este de a informa și de a produce conștientizarea în rândul femeilor a faptului că prevenția în ceea ce privește virusul HPV și cancerul de col uterin este mai ușoară în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.
Ce spune dna. doctor Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie despre prevenția cancerului de col uterin? — „Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, depistarea și tratarea acestor leziuni reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanța prevenției este una semnificativă, atât pentru pacientă, deoarece vorbim despre o patologie potențial letală, cât și pentru sistemul medical, evitându-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului și urmăririi oncologice. Implicarea mea într-o astfel de campanie vine din dorința mea, în primul rând ca femeie, de a schimba ceva și pornește de la premisa că un gest simplu și necostisitor poate evita o boala gravă cu consecințe și mai grave pe toate planurile: personal, familial și socio-economic”.
Când se desfășoară conferința? — a doua ediție a Conferinței Naționale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va avea loc pe 22 octombrie în București și va fi transmisă live pentru a crea interacțiune cu celelalte orașe – anul acesta – în Sibiu și în Iași, unde oricum vor fi prezenți speakeri locali.
Cum trebuie să procedați dacă vreți să participați la conferință? — Accesul la Conferința Națională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este gratuit și este oferit în baza completării formularului de înscriere de pe www.alegeviata.com/inscrieri. Dacă dorești să participi la conferință, amintește-le prietenelor tale că ar trebui să facă și ele același lucru distribuind postarea mea.
Unde se desfășoară conferința? — Participantele sunt așteptate începând cu ora 18:00, la Camera de Comerț și Industrie din București și la Hotelul Ramada, în Iași și Sibiu.

Oricum, sfatul meu este să vizitați site-ul http://www.alegeviata.com pentru mai multe informații.

Dacă mai dorește cineva să preia această provocare a campaniei #poartăturcoaz și #staifărăgrijă, este binevenită.

Nu uitați să aveți grijă de voi, ca să puteți să stați fără nicio grijă și să vă bucurați de viață!

Anca Balaban

3 Comments

  • Pai – pink ribbon pentru lupta impotriva cancerului la san, nu-i asa?
   Am sustinut cauza anul trecut si pe la jumatatea lunii voi scrie din nou despre asta.
   Acum, spre deosebire de anul trecut am scris si despre cancerul de col uterin pentru ca statisticile sunt tare ingrijoratoare.
   Multa sanatate Coco!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.