Ziua Internațională a Educației – Salvați Copiii lansează “Manifestul pentru dreptul la educație”

Tocmai am aflat că astăzi, de Ziua Internațională a Educației, organizația Salvați Copiii România a lansat “Manifestul pentru dreptul la educație”, prin care propune autorităților zece priorități pentru sistemul de educație. Și până la urmă, Ziua Internațională a Educației este un prilej de a sublinia încă o dată importanța educației în dezvoltarea tuturor tinerilor, care stă la baza progresului societății în care trăim!

“Lansăm astăzi ‘Manifestul pentru dreptul la educație’ pentru a aduce în prim plan problemele din instituțiile de învățământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții. Manifestul cuprinde zece soluții pentru educația din România, soluții venite din partea copiilor în urma consultărilor pe care Salvați Copiii le-a avut cu aceștia”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Semnatarii îi invită “pe toți cei care cred că educația ar trebui să fie o prioritate pentru România” să adere la acest Manifest și să semneze petiția pentru schimbarea educației din țara noastră. Manifestul, însoțit de semnături, va fi trimis Ministerului Educației și celor două comisii parlamentare de resort.

Cele 10 obiective propuse de Organizația Salvați Copiii aduc în discuție problemele urgente cu care se confruntă elevii din sistemul de educație și propun un proces transparent de finanțare al educației:

  1. Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educație și transpartența în folosirea banilor publici.
  2. Asigurarea accesului universal la educație preșcolară, primară și secundară pentru toți copiii.
  3. Îmbunătățirea calității educației printr-o mai bună formare inițială și continuă.
  4. Curriculum modern, actualizat științific și bazat pe cercetări și bune practici privind educația copiilor.
  5. Incluziunea școlară a copiilor cu dizabilități.
  6. Adoptarea și implementarea Strategiei naționale și planului de acțiune privind educația timpurie.
  7. Introducerea educației interculturale și a educației pentru toleranță și eliminarea discriminării și a unor sisteme de prevenire și eliminare a violenței în școli.
  8. Participarea copiilor în procesul decizional al școlilor (obiectiv propus de copii).
  9. Asigurarea serviciilor de consiliere prin creșterea numărului de consilieri școlari, astfel încât unui consilier să-i revină 300 de elevi.
  10. Consolidarea cooperării dintre sectorul public și organizațiile neguvernamentale.

Desigur, întreg manifestul este mai amplu și dacă sunteți la fel de curioși așa cum am fost și eu îl puteți citi aici, pe site-ul organizației Salvați Copiii.

Ideea e bună, însă e păcat să se piardă printre alte teancuri de hârtii de-ale autorităților. Trebuie militat mai mult și mai intens pentru a se bifa rând pe rând fiecare punct propus. Trebuie ca fiecare persoană să semneze petiția, făcând astfel un gest prin care susține acest demers. Și trebuie ca fiecare persoană să dea de veste celor pe care-i cunoaște, făcând astfel un gest responsabil, care ar putea duce în definitiv la strângerea oamenilor care gândesc la fel în privința asta.

Anca Balaban

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.