Informații de știut pentru părinți: 1 din 10 copii riscă să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului

Dacă tot este Ziua Internațională a Somnului m-am gândit să postez un scurt comunicat informativ despre câteva lucruri pe care orice părinte este bine să le știe:
București, 03 martie 2016: În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră.

Tulburările de respirație în timpul somnului (TRS) sunt recunoscute, în prezent, ca afecțiuni prevalente la adulți, dar și la copii cu implicații asupra creșterii și dezvoltării, implicații metabolice și neurocomportamentale.

Forma cea mai severă a acestor tulburări este reprezentată de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO), acesta fiind caracterizat de episoade recurente de obstrucție parțială sau totală a căilor respiratorii superioare, cu afectarea oxigenării și perturbarea arhitecturii somnului.

“Comparativ cu adulții cu SASO, copiii care nu dorm bine sunt mult mai rari somnolenți, ei sunt, mai degrabă, hiperactivi, agitați, pot prezenta dificultăți școlare și de învățare. Pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicații severe cardiovasculare, respiratorii și metabolice”, declară Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Printre simptomele sindromului de apnee în somn, în timpul nopții, se numără sforăitul, somn agitat, coșmaruri, transpirații, enurezis, iar pe parcursul zilei, somnolența este un simptom important la adulți, fiind, însă, mai rară la copii. Spre deosebire de adulți, somnolența la copii poate să nu fie caracterizată prin oboseală, reprize de căscat, ci prin iritabilitate, toleranță scăzută la frustrare, sau chiar apariția de deficite neurocognitive (memoria, învățarea) sau comportamentale (agresivitate și impulsivitate crescute).

“În prezent, apneea de somn este considerată, la nivel internațional, o problemă de sănătate publică, deprivarea de somn având consecințele devastatoare cu impact general precum accidente rutiere sau accidente aviatice.

La nivel individual, somnolența interferă cu dificultatea îndeplinirii sarcinilor de zi cu zi, cu reducerea productivității și a calității vieții, iar persoanele deprivate de somn sunt mai susceptibile pentru boli cronice precum hipertensiune arterială, diabet, depresie, obezitate, cancer”, declară dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a SRP

Sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la copii i se acordă o atenție medicală sporită datorită consecințelor pe care le are asupra dezvoltării, fiziologiei și funcționării adecvate. SASO la copii poate determina probleme de creștere în greutate, atât obezitate, cât și stagnare ponderală, poate avea efecte de deprimare a sistemului imun cu infecții respiratorii frecvente și otite recurente.

Primul studiu care tratează prevalența tulburărilor respiratorii în somn, la copiii din România, a avut ca scop determinarea procentului copiilor din România care sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului. Cercetarea epidemiologică s-a efectuat în colaborare cu Insitutul de Cercetare Gfk România, pe un eșantion de 1272 respondenți, în luna ianuarie 2015.

“O patologie a copilului de tipul bolilor respiratorii în timpul somnului trebuie cunoscută pentru a prevedea problemele viitorului adult”, adaugă Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

 

Anca Balaban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.